Utredaren Anna-Karin Lindblom tror att MR-institutet på sikt kan få stor betydelse. Bland annat innebär institutet att Sverige äntligen får den oberoende övervakningsmekanism som Funktionsrättskonventionen kräver. I det här nyhetsbrevet följer vi också upp höstens dom om att synskadade inte får färdtjänst och presenterar en mycket god nyhet: ILI har fått ett nytt projekt beviljat … Fortsätt läsa ”NYHETSBREV: december 2021 – Äntligen dags för ett svenskt MR-institut!”
År: 2021
”Viktigt för Sveriges trovärdighet att få institutet på plats”
Efter många turer är nu Sverige på väg att få ett MR-institut som funktionsrättsrörelsen, jämte många andra, länge efterlyst. Utredaren Anna-Karin Lindblom håller till viss del med kritiken om den skralt tillsatta budgeten men tror att den kommer att räcka nästa år, men knappast längre. – Det kommer nog behövas ytterligare resurser och vi har … Fortsätt läsa ””Viktigt för Sveriges trovärdighet att få institutet på plats””
”Så mycket har synskadades människovärde devalverats”
Blinda kan inte längre röra sig utanför sina hem. Synskadade nekas systematiskt färdtjänst och antalet som får ledsagarservice har mer än halverats på tio år. Nu måste politikerna agera. Det skriver Niklas Mattsson, ordförande Synskadades Riksförbund, SRF, på DN-debatt idag, https://www.dn.se/debatt/blinda-maste-fa-den-hjalp-de-behover-av-samhallet/ Niklas Mattsson skriver att antalet blinda som enligt Socialstyrelsens statistik beviljas ledsagarservice enligt LSS … Fortsätt läsa ””Så mycket har synskadades människovärde devalverats””
Ja till nytt stort ILI-projekt!
Igår fick Independent Living Institute det glädjande beskedet att vi fått vårt projekt Ömsesidig integration och rätten till arbete beviljat av Allmänna Arvsfonden. Projektet är tänkt att bygga vidare på erfarenheterna från ILI:s tidigare projekt Disabled Refugees Welcome, DRW, och kommer att på ett ännu mer konkret sätt arbeta med integration för migranter med funktionsnedsättning där arbete … Fortsätt läsa ”Ja till nytt stort ILI-projekt!”
Anna Quarnström, förbundsjurist, SRF – ”Coronapandemin har inneburit en dubbelbestraffning av synskadade”
Blinda och gravt synskadade har i praktiken sparkats ur LSS och nekas LSS-ledsagarservice. Istället ges ledsagning via Socialtjänstlagen som nu sakta urholkas av hårdare rättspraxis, säger Anna Quarnström, förbundsjurist på Synskadades Riksförbund, SRF. 65 % av ledsagarservicen i LSS har försvunnit I en tidigare intervju beskrev Anna Quarnström hur färdtjänst dras in för blinda och … Fortsätt läsa ”Anna Quarnström, förbundsjurist, SRF – ”Coronapandemin har inneburit en dubbelbestraffning av synskadade””
Anna Quarnström, förbundsjurist, SRF – ”HFD har gett grönt ljus för att dra in färdtjänst för synskadade”
Att färdtjänst blev en trafikpolitisk lösning istället för socialt bistånd har lett till en avhumanisering. Då blir det ointressant om det tex kan vara farligt för synskadade att resa kollektivt i okända miljöer, säger Anna Quarnström. Projektet Artikel 19 har tidigare intervjuat Andreas Pettersson, lektor i juridik, om hur Vilmer (vi skriver inte ut efternamnet … Fortsätt läsa ”Anna Quarnström, förbundsjurist, SRF – ”HFD har gett grönt ljus för att dra in färdtjänst för synskadade””
Missa inte seminarium om – Demokrati + trygghetssystem = sant? Måndag 6 december 2021
När: Måndag 6 december 2021 12:30 – 13:30 G4 Plats: MR-dagarna i Göteborg. Den 6-7 december 2021 arrangeras Mänskliga Rättighetsdagarna för tredje gången i Göteborg Arrangör: Independent Living Institute och projektet – Artikel 19 som verktyg Moderator: Jamie Bolling Paneldeltagare: Maria Johansson, Mari Siilsalu, Ola Linder, Paul Lappalainen Hur påverkar olika förändringar i trygghetssystem tillgång till välfärden och mänskliga rättigheter? Olika politiska … Fortsätt läsa ”Missa inte seminarium om – Demokrati + trygghetssystem = sant? Måndag 6 december 2021”
NYHETSBREV: oktober 2021 – Synskadade nekas färdtjänst
När Region Stockholm nekar Vilmer färdtjänst och Högsta förvaltningsdomstolen inte ger honom prövningstillstånd riskerar det att tusentals synskadade och blinda blir av med sina färdtjänsttillstånd. Vidare i det här nyhetsbrevet: Antidiskrimineringsbyråer tvingas till ärendestopp, riskerna med utredningen Stärkt assistans, intervju med Stefan Käll och två nya intressanta utredningar. ”Domen får orimliga konsekvenser” Trots allvarliga svårigheter … Fortsätt läsa ”NYHETSBREV: oktober 2021 – Synskadade nekas färdtjänst”
Andreas Pettersson, lektor i juridik – ”Domstolarna spelar Svarte Petter med synskadade”
Synskadade drabbas av myten om den fullt ut tillgängliga kollektivtrafiken när färdtjänsttillstånd dras in eller inte beviljas. Det hävdar Andreas Pettersson som anser att det som sker bryter mot Funktionsrättskonventionen. På Synskadades Riksförbunds, SRFs, hemsida kan vi läsa om en man, Vilmer (vi skriver inte ut efternamnet i denna artikel, efter personens önskan) som är … Fortsätt läsa ”Andreas Pettersson, lektor i juridik – ”Domstolarna spelar Svarte Petter med synskadade””
Antidiskrimineringsbyråerna överhopade med jobb
Det är bara Diskrimineringsombudsmannen (DO) och Antidiskrimineringsbyråerna (ADB:erna) som får statliga medel för att driva ärenden i domstol. Men DO driver nästan inga samtidigt som Antidiskrimineringsbyråerna är överhopade av arbete. Jannie Lehman, Antidiskrimineringsbyrån Norra Skåne, är kritisk mot DO. – Som den myndighet som ska bevaka de här frågorna känns det som de borde ta … Fortsätt läsa ”Antidiskrimineringsbyråerna överhopade med jobb”
Baksidor av utredningen Stärkt rätt till assistans
Utredningen Stärkt rätt till assistans har mer eller mindre hyllats av IL-rörelsen, inklusive Independent Living Institute, ILI, från början till slut. Men den medför vissa farhågor. I värsta fall kan den bidra till att cementera ”grundläggande behov” och det finns risk att den bidrar till att assistansen både professionaliseras och medikaliseras, något Funktionsrättskonventionen vänder sig … Fortsätt läsa ”Baksidor av utredningen Stärkt rätt till assistans”
Utredning om barn och unga placerade utanför hemmet
Regeringen tillsätter en utredning som ska se över kvaliteten i vården för barn och unga som placeras utanför det egna hemmet. – Jag hoppas utredningen kommer att se över hur olika stöd-och boendeformer kan förändras, eller vid behov avvecklas, så att alla barn och unga kan vara inkluderade i samhällsgemenskapen och ha självbestämmande, säger Mari … Fortsätt läsa ”Utredning om barn och unga placerade utanför hemmet”
Funktionsrättskonventionen lätt att inkorporera i svensk lagstiftning
Artikel 19 som verktygs nya jurist, Stefan Käll, ser ljust på möjligheterna att göra Funktionsrättskonventionen till svensk lag och han ser funktionsrättsrörelsen som en brygga mellan medborgarna och politikerna. – Politikerna ger sig till slut om vi tjatar och gnatar – det är min erfarenhet. Stefan Käll har en lång historia i funktionsrättsrörelsen. I botten … Fortsätt läsa ”Funktionsrättskonventionen lätt att inkorporera i svensk lagstiftning”
NYHETSBREV: september 2021 – Mer samtal och mindre tvång i psykosvården
Det hörs ibland tvivel på vad ett arvsfondsprojekt verkligen kan göra för nytta. I Västra Götaland ledde projektet Att komma till sin rätt (plus några föregångare) till att minimera antalet bältesläggningar på en psykosavdelning. Erfarenheterna sprids nu Sverige runt. I övrigt: projekt om ökad tillgänglighet i kollektivtrafiken, Märta Stenevi på webbinarium, Mim och Simon från … Fortsätt läsa ”NYHETSBREV: september 2021 – Mer samtal och mindre tvång i psykosvården”
Från fyra bältesläggningar i månaden till fyra om året
På avdelning 242 i Psykosvårdkedja Nordost i Västra Götaland-regionen har man lyckats minska antalet bältesläggningar från ca 4 i månaden till 4 om året. Detta bland annat genom två projekt som utgått ifrån mänskliga rättigheter. Två av de drivande, Agneta Persson och Anna-Karin Engqvist, var inskrivna på öppna avdelningen och har egna erfarenheter av psykisk … Fortsätt läsa ”Från fyra bältesläggningar i månaden till fyra om året”