NYHETSBREV: december 2021 – Äntligen dags för ett svenskt MR-institut!

Utredaren Anna-Karin Lindblom tror att MR-institutet på sikt kan få stor betydelse. Bland annat innebär institutet att Sverige äntligen får den oberoende övervakningsmekanism som Funktionsrättskonventionen kräver.
I det här nyhetsbrevet följer vi också upp höstens dom om att synskadade inte får färdtjänst och presenterar en mycket god nyhet: ILI har fått ett nytt projekt beviljat från Allmänna Arvsfonden!

 

Anna-Karin Lindblom. Utdrag från skärmdump.

”MR-institutet kan få stor betydelse”

Efter många turer är nu Sverige på väg att få ett MR-institut som funktionsrättsrörelsen länge efterlyst. Då utredningen som förbereder den nya myndigheten presenterades på IfA:s rådsdagar sade utredaren Anna-Karin Lindblom att hon tror att institutet på sikt kan få stor betydelse.


Anna Quarnström, förbundsjurist, SRF

Gravt synskadade utsparkade från LSS

I två artiklar intervjuar Kenneth Westberg Anna Quarnström, jurist på Synskadades Riksförbund. I denna första artikel tar de upp hur gravt synskadade inte längre anses tillhöra LSS personkrets 3 som tidigare. Det innebär att de berövats goda levnadsvillkor och till exempel går miste om ledsagarservice enligt LSS.


Synskadad person går på en tunnelbaneperrong.

”En avhumanisering av de som prövas”

Den andra intervjun med Anna Quarnström handlar främst om att gravt synskadade och blinda efter domstolspraxis inte längre får färdtjänst. Om den enskilde i teorin kan resa med kollektivtrafik tas ingen hänsyn till att det är ogörligt i praktiken. ”Det innebär en avhumanisering av de individer som prövas”, säger Anna Qarnström.


ili logotyp

Nytt ILI-projekt!

Independent Living Institute, ILI, har fått ett nytt projekt beviljat av Allmänna Arvsfonden. Projektet är tänkt att bygga vidare på erfarenheterna från ILI:s tidigare projekt Disabled Refugees Welcome, DRW.  Projektet ska arbeta med integration för migranter med funktionsnedsättning där arbete står i fokus.Skärmdump med alla politikerna från debatten.

Funkisskatt eller inte?

Det råder möjligtvis en viss förvirring beträffande den så kallade Funkisskatten. Regeringen tog i sin budget bort den extra skatten vilket (M), (Kd) och (Sd) accepterade i sin budget, som ju styr landet nu. Men samtidigt sänker de skatten med ett nytt jobbskatteavdrag så personer med sjuk- och aktivitetsersättning fortfarande betalar högre skatt än de med ”vanliga arbeten”. Möjligtvis klargörs frågan något i Assistanskolls referat från IfA.s heta politikerdebatt.

God Jul och Gott Nytt År önskar Artikel19 som verktyg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.