Ett självbestämt liv i samhällsgemenskapen – studiematerial för studiecirkel

Omslaget till vårt studiematerial.
Omslaget till vårt studiematerial.

FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning gäller i Sverige som ett juridiskt dokument sedan 2009. Artikel 19 i konventionen handlar om rätten till ett självbestämt liv i samhällets gemenskap.

  • Vad betyder det i verkligheten för dig?
  • Är konventionen en lag nu?
  • Måste alla beslutsfattare och myndigheter i Sverige följa
    konventionens krav eller inte?

Du och andra intresserade kan hitta svar på dessa frågorna och mycket annat i en ömsesidig läroprocess med hjälp av studiematerialet som finns som PDF här. Här finns studiematerialet i lättläst format. Du kan även beställa tryckt kopia av studiematerialet kostnadsfritt från oss – a19projekt@independentliving.org.

The study guide also has an english translation (pdf format) The Self-determination Circle – a study circle guide for article 19 of the Convention on the Rights of Persons with Disabilities.

Funtionsrättskonventionens struktur
Beskrivning av strukturen runt Funktionsrättskonventionen som en pyramid med fokus på artikel 19 och den allmänna kommentaren nr. 5.

 

Studiematerialet är skrivet som en del i projektet Artikel 19 som verktyg – ett projekt som drivs av Independent Living Institute med finansiellt stöd från Arvsfonden.

Detta studiematerial beskriver studiecirkelmetodiken som bygger på ett ömsesidigt samarbete där varje person i studiecirkeln bidrar med sin livserfarenhet och kunskap. Lärprocessen blir unik för varje grupp beroende på vilka som är med och hur studiematerialet används. I studiematerialet finns en kort sammanfattning av innehållet i konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Ett särskilt fokus läggs på konventionens Artikel 19. Studiematerialet innehåller åtta vägledningar som kan användas som en del av studiecirkelns arbete.

Studiematerialet är skrivet som en verktygslåda och kan användas som en källa för inspiration. Du kan läsa studiematerialet från pärm till pärm eller välja de delar som passar bäst för vad ni är intresserade av i just för er studiecirkel. Det viktigaste är att deltagarna i studiecirkeln samarbetar i en stödjande anda och i en gemensam lärprocess. Så kan alla som är med lära sig någonting nytt om sina rättigheter enligt konventionen och bättre använda dem för ett självbestämt liv i samhällsgemenskapen.

Studiematerialet togs fram av Emil Erdtman i samråd med projektet sommaren 2019. Det har använts av projektet från och med hösten 2019 och publiceras först i layoutad form i april 2020 och reviderades av Artikel 19 som verktyg hösten 2020.

Lycka till!
Önskar teamet i Artikel 19 som verktyg

Du kan ladda ner den senaste versionen av studiematerialet som PDF här.

Studiematerialet presenteras på Youtube 2022-02-11

 

Version 1 av studiematerialet finns som PDF fil här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.