Nyheter

Artikel 19 som verktygs allra sista NYHETSBREV

Projektet Artikel 19 som verktyg tog slut den 30 april och nu ska vi ta bort utskickslistan för nyhetsbrevet – dvs din e-postadress kommer att tas bort från vår sändlista inom de närmaste veckorna om du inte prenumererar på andra nyhetsbrev från Independent Living Institute.   De nyhetsbrev som finns kvar och som vi föreslår att … Fortsätt läsa ”Artikel 19 som verktygs allra sista NYHETSBREV”

Guide till Artikel 19 som verktygs artiklar

Det började 29 april 2019 med en liten reklamnotis för projektets startmöte. Sedan dess har vi publicerat 162 artiklar, stora och små och med en stor spridning på innehåll för att spegla den bredd och det djup och komplexitet som Artikel 19 innebär. Temana har varit många och lite svåra att avgränsa eftersom de ofta … Fortsätt läsa ”Guide till Artikel 19 som verktygs artiklar”

Lansering av ILI:s skrift om avinstitutionalisering – Friheten att bestämma med vem, var och hur en vill bo

Jamie Bolling och Riitta-Leena Karlsson har författat en skrift om nedläggningen av institutioner i Sverige – en kamp som i många meningar fortfarande pågår. Skriften lanserades i förra veckan, då bland andra Adolf Ratzka och Susanne Berg talade. ”Vi blir påminda om hur viktigt det är att inte glömma institutionsepokens mörka historia och alla gångna … Fortsätt läsa ”Lansering av ILI:s skrift om avinstitutionalisering – Friheten att bestämma med vem, var och hur en vill bo”

NYHETSBREV: Hjälp oss sprida vårt material!

Artikel 19 som verktyg tar i detta månadsskifte slut och det här blir vårt sista nyhetsbrev. Som ni säkert har koll på har vi skapat 5 olika slutprodukter, alla med syfte att leda genomförandet av artikel 19 i Funktionsrättskonventionen i Sverige vidare. Men produkterna gör ingen nytta om de inte används så vi ber er … Fortsätt läsa ”NYHETSBREV: Hjälp oss sprida vårt material!”

”Ytlig analys vid ratificeringen”

Det sista av Artikel 19 som verktygs slutwebbeminarium handlade om gapanalysen – Mind the Gap – en juridisk analys av skillnaderna mellan å ena sidan Artikel 19 i Funktionsrättskonventionen och å andra sidan den svenska lagstiftningen och de förhållanden som råder i Sverige idag. Webbinariet finns på Youtube. Här följer ett kort referat. Projektet Artikel … Fortsätt läsa ””Ytlig analys vid ratificeringen””

”Styrkan är att den är samskapad med målgrupperna”

Bedömningsverktyget är tänkt att mäta hur långt vi i Sverige har kommit för att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva ett självbestämt liv. Det är också, kanske framför allt, ett verktyg som ska kunna hjälpa myndigheter, kommuner, regioner och beslutsfattare på olika nivåer i samhället, det vill säga de så kallade skyldighetsbärarna, i sin strävan … Fortsätt läsa ””Styrkan är att den är samskapad med målgrupperna””

Staten saknar sammanhållen strategi

Gapanalysen, Mind the Gap, är en juridisk analys av skillnaden mellan Artikel 19 och den svenska lagstiftningen. Det är en beskrivning av de rättigheter för personer med funktionsnedsättning som artikel 19 innehåller, statens ansvar att agera, en översikt av vad Sverige gör och en analys av vad som återstår. Ola Linder, tidigare projektledare i Artikel … Fortsätt läsa ”Staten saknar sammanhållen strategi”

”En lyckad assistent vill man ju helst klona”

Eftersom personlig assistans nämns specifikt i konventionstextens 19b ville en grupp med långvarig erfarenhet av assistans titta närmare på relationen mellan självbestämmande och personlig assistans, och landade ganska snabbt i att rekrytering spelar en avgörande roll. Peer support-gruppens möten resulterade i en guide – PA-guiden – med mängder av tips för assistansanvändare om rekrytering av … Fortsätt läsa ””En lyckad assistent vill man ju helst klona””

Arbetsförmedlingen i utförsbacke

Villkoren för personer med funktionsnedsättning att få stöd av Arbetsförmedlingen har stadigt försämrats sedan reformeringen av myndigheten inleddes för två år sedan. Under rubriken Hur ska arbetssökande med funktionsnedsättning få stöd inom en reformerad Arbetsförmedling? anordnar den samlade funktionsrättsrörelsen ett webbinarium den 9 mars (nu på onsdag) kl. 13.30-15.00. Bland andra medverkar Martin Ådahl, ekonomisk-politisk … Fortsätt läsa ”Arbetsförmedlingen i utförsbacke”

Bedömningsverktyget öppnar nya perspektiv

Onsdagen den 9 mars anordnade Artikel 19 som verktyg ett webbinarium om Bedömningsverktyget – det fjärde av projektets slutwebbinarier.   Camilla Johansson, enhetschef inom socialpsykiatrin i Partille kommun, medverkar. Partille kommun var en av de samarbetsparters projektet hade för att ta fram Bedömningsverktyget och de bjöd in Artikel 19 som verktyg på sin Delaktighetsdag under … Fortsätt läsa ”Bedömningsverktyget öppnar nya perspektiv”

Bra rekrytering en väg till självbestämmande

En grupp erfarna assistansanvändare har tittat närmare på relationen mellan självbestämmande och personlig assistans. Med hjälp av peer support samtalade gruppen om rekryteringsprocessen som i sin tur samlats i en guide som finns här som pdf. Du kan även beställa tryckta kopior kostnadsfritt från oss – a19projekt@independentliving.org. Klockan 10.00 på fredag (4/3) hade vi ett webbinarium om … Fortsätt läsa ”Bra rekrytering en väg till självbestämmande”

Kunskapsbas för att lära sig mer om konventionen

Det finns många användningsområden för Barometern för självbestämmande. Det sade Mari Siilsalu och Susanne Elmqvist när Artikel 19 som verktyg höll sitt andra av fem slutwebbinarier förra veckan. Den kan också användas av skyldighetsbärarna, sa Suzanne Elmqvist och tog enhetschefer i gruppbostäder som exempel. – Det finns andra brukarundersökningar men den här tar fasta på … Fortsätt läsa ”Kunskapsbas för att lära sig mer om konventionen”

Med humor och provokation för Independent Living

GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living, roar och upprör. Sedan början av 2000-talet har de förutom drivit personlig assistans (från 1989) också drivit en rad uppmärksammade kampanjer som å ena sidan framkallat skratt och leende men å andra sidan gjort en och annan göteborgare ilsken. Det är lätt att föreställa sig att de fått mycket kritik … Fortsätt läsa ”Med humor och provokation för Independent Living”

”Ett riktigt verktyg och inte bara fint fluff-fluff”

I förra veckan genomförde Artikel 19 som verktyg det första av fem slutwebbinarier. Det handlade om det studiecirkelmaterial som vi tagit fram och större delen av webbinariet ägnades åt studiecirkelns demokratiska metod. – Principen om att man delar kunskap med varandra och att ingen står över någon annan tycker jag är väldigt viktig, sa Emil … Fortsätt läsa ””Ett riktigt verktyg och inte bara fint fluff-fluff””

NYHETSBREV: januari 2022 – Djupdykning i IL-historien

I det här nyhetsbrevet presenterar vi två helt skilda sätt att ta sig an Independent Living-rörelsernas historia. Jamie Bolling har skrivit en essä och i podden Full Rulle kan vi få höra Pionjärerna, bland andra Adolf Ratzka, Bengt Elmén och Susanne Berg berätta. Samtidigt konstaterar vi att vårt projekt är inne på slutvarvet och vi … Fortsätt läsa ”NYHETSBREV: januari 2022 – Djupdykning i IL-historien”