”En lyckad assistent vill man ju helst klona”

Eftersom personlig assistans nämns specifikt i konventionstextens 19b ville en grupp med långvarig erfarenhet av assistans titta närmare på relationen mellan självbestämmande och personlig assistans, och landade ganska snabbt i att rekrytering spelar en avgörande roll. Peer support-gruppens möten resulterade i en guide – PA-guiden – med mängder av tips för assistansanvändare om rekrytering av personliga assistenter.

PA-guiden finns här som pdf. Du kan även beställa tryckta kopior kostnadsfritt från oss – a19projekt@independentliving.org.

Här följer ett referat på webbinariet om PA-guiden.

Alla i panelen var överens om att bra assistenter, eller hellre: assistenter som passar assistansanvändaren, spelar en avgörande roll för att kunna få självbestämmande och kunna delta i samhällsgemenskapen. Därmed blir rekryteringsprocessen avgörande. Jessica Smaaland, politisk sekreterare, STIL, nämnde att hon hört en assistent säga att hon tillbringar mer tid med sin assistansanvändare än hon gör med sin pojkvän.
– Då är det ganska naivt att tro att rekryteringen ska gå i en användning. Man ska också veta att det är en person som man inte bara kan be dra åt helvete, som man kan be sin partner. Så det måste var en bra rekrytering.

Jessica Smmaland i rosa tröja.
Jessica Smaalland, STIL.

En tuff process

Alla beskrev rekryteringsprocessen som tuff. Rekrytering innebär en rad olika steg, alla med sina utmaningar. Bara att nå ut och hitta ett antal arbetssökande att välja mellan är svårt. Allt detta gäller även om man har stor erfarenhet. Jessica Smaaland, som haft personlig assistans hela sitt vuxna liv, sa att hon när hon var yngre såg upp till de äldre som haft assistans länge. De har verkligen koll på läget, hade hon tänkt, och att hon någon gång skulle komma dit själv.
– Nu tillhör jag själv de som har haft assistans länge och borde ha koll på läget men tycker fortfarande att det är så himla jobbigt. Så det har verkligen varit givande att vara med i den här gruppen.

Illustration för PA-guiden: kärlek mellan assistansanvändare och assistent
Karin Grönlunds illustration. Karin satt med under mötena och tecknade medan de pågick.

Stor skillnad på bra och dålig assistent

Suzanne Enqvist underströk vikten av att ha assistenter som passar och hon beskriver motsatsen som något mycket ansträngande:
– Det kan ju vara så att man inte passar ihop. Att det inte fungerar och att det är hack i skivan eller gnisslar i maskineriet hela tiden. Det är fruktansvärt jobbigt.
Och tvärtom; en fantastisk känsla då man hittat en ny assistent och det börjar funka.
– När allt flyter på…  att man kommer upp ur sängen och plötsligt sitter man och äter frukost och känslan är ”att det bara har hänt”. En lyckad assistent vill man ju helst klona. Om jag bara kan få några uppsättningar av den personen så blir allt bra.

Egenskaper och färdigheter

Philip Day, som främst ansvarar för teknikfrågor på ILI, sa att han noterat att många i annonserna hellre ställer krav på de sökandes egenskaper än deras färdigheter.
Stefan Sundqvist, organisationsutvecklare, DHR, som också deltagit i peer support-gruppen, svarade att han tyckte det var en intressant iakttagelse.
–  Jag tycker det är en flytande gräns mellan hur man är som person och vad man kan. Och när det gäller personlig assistans är det nästan så att personliga egenskaper är viktigare än de praktiska och kunskapsmässiga. Det som handlar om färdigheter går för det mesta att lösa efter hand, sade Stefan Sundqvist.

 

Webbinariet kommer inom kort finnas på Youtube. Så snart den lagts ut kommer vi att ha en länk dit härifrån.

PA-guiden finns snart som en tryckt broschyr som kan beställas på den här adressen:  a19projekt@independentliving.org  eller laddas ner som PDF från vår hemsida.      

Läs mer om PA-guiden i den här intervjun med Suzanne Elmqvist

Ta del av vårt material!

Projektet Artikel 19 som verktyg tog slut sista mars 2022. Projektets fem olika huvudprodukter har alla  har  varsin sida här i högermarginalen (eller nästan längst ner i mobilen):
Mind the Gap
Vems val? – ett bedömningsvertyg för självbetämmande
Barometern för självbestämmande
Studiecirkelmaterial för studiecirklar om Artikel 19

Varje sådan sida innehåller:

  • material som antingen kan beställas eller laddas ner kostnadsfritt
  • sllutwebbinarierna som spelats in och går att se på Youtube
  • en rad artiklar till varje produkt eller webbinarium

PA-guiden – tips om rekrytering av personliga assistenter saknar ännu egen sida.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.