NYHETSBREV: januari 2022 – Djupdykning i IL-historien

I det här nyhetsbrevet presenterar vi två helt skilda sätt att ta sig an Independent Living-rörelsernas historia. Jamie Bolling har skrivit en essä och i podden Full Rulle kan vi få höra Pionjärerna, bland andra Adolf Ratzka, Bengt Elmén och Susanne Berg berätta.
Samtidigt konstaterar vi att vårt projekt är inne på slutvarvet och vi ordnar slutwebbinarier fram till mitten av mars. Anmäl er gärna genom att följa den här länken.

Jamie i Almedalen 2019 med headset i en panel.

Essä om Independent Living

I essän En inblick i Independent Living, dess rörelse och Independent Living Institute i Sverige, berättar Jamie Bolling historien bakom IL-rörelsen, förklarar begreppen och reder ut vad Independent Living innebär. Senare under våren kommer också en skrift om avinstitutionaliseringen som Jamie Bolling och Riitta Leena Karlsson skrivit, där den här essän är med som bilaga.


Emma och Tobias med nakna axlar mot pistagegrön bakgrund

Full Rulle om IL-pionjärerna

Emma Åstrand och Tobias Holmberg, båda aktiva i STIL, har i sin podcast Full Rulle under senaste året haft en serie kallad Pionjärerna. I den intervjuar de tongivande IL-profiler: Adolf Ratzka, Bengt Elmén, Heléna Karnström, Susanne Berg och Wenche Willumsen om IL-rörelsens historia.


Kollage på webbinarier
Häng med på slutwebbinarierna

Artikel 19 som verktyg går in på slutvarvet. I samband med det anordnar vi fem webbinarier, från den 11 februari fram till och med mitten av mars, om våra produkter: Studiematerialet, Självbestämmandebarometern, Personlig Assistansguiden, Bedömningsverktyget och Gapanalysen. Följ länkarna för att anmäla dig.


Mätare som kan visa vilke grad av självbestämmande man har.

Vilken grad av självbestämmande har du?

Självbestämmandebarometern är en av de fem produkterna som Artikel 19 som verktyg lämnar efter sig. Här är en intervju med Mari Siilsalu, jurist i projektet, som berättar om hur man med hjälp av frågorna och svaren i barometern kan få en hint om vilken grad av självbestämmande man har. Den 17 februari är webbinariet om Självbestämmandebarometern.


Mona Nilsson

Blev av med ledsagarservice efter 24 år

Från att i 24 år haft 20 – 35 timmar/månad ledsagarservice enligt LSS får nu Mona Nilsson, 73 år och blind sedan födseln, två timmar hemtjänst i veckan. Partille kommun anser att hon inte längre tillhör personkretsen. Läs Kenneth Westbergs intervju.


Läs om våra slutwebbinarier på den här länken

Anmäl dig till våra slutwebbinarier på den här länken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.