Missa inte seminarium om – Demokrati + trygghetssystem = sant? Måndag 6 december 2021

MR Dagarna 6-7 december 2021

När: Måndag 6 december 2021 12:30 – 13:30 G4

Plats: MR-dagarna i Göteborg. Den 6-7 december 2021 arrangeras Mänskliga Rättighetsdagarna för tredje gången i Göteborg

Arrangör: Independent Living Institute och projektet – Artikel 19 som verktyg

Moderator: Jamie Bolling
Paneldeltagare: Maria JohanssonMari SiilsaluOla LinderPaul Lappalainen

Hur påverkar olika förändringar i trygghetssystem tillgång till välfärden och mänskliga rättigheter? Olika politiska beslut har beskurit utfallet i exempelvis socialförsäkringen och LSS, vilket ytterst drabbar individer. Lagarna som ger rättigheter har blivit svåra att lita på samtidigt som de ska svara mot åtaganden enligt internationella konventioner om mänskliga rättigheter. Vi diskuterar vilken effekt detta har på vår demokrati och hur väl olika styrmedel av välfärden fungerar med rättsstatsprincipen.

Den statliga utredningen Stärkt personlig assistans kommer vara överlämnad vid tidpunkten för seminariet. Sannolikt kommer den föreslå lagändringar utifrån våra internationella åtaganden om mänskliga rättigheter enligt FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Däremot kommer många frågor vara obesvarade.

I vilken utsträckning ska våra politiska församlingar och andra aktörer avgöra riktningen för de mänskliga rättigheternas genomförande? Independent Living-rörelsen tar temperaturen på centrala rättigheter för personer med funktionsnedsättning som till exempel rätten till självbestämmande enligt Funktionsrättskonventionen. Vilket samband har rätten till självbestämmande med frågan om hur stark demokratin är?

Seminariet inleds med en presentation om förändringar i trygghetssystemen påverkat utfallet i tillgång till mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Sedan följer ett fördjupande panelsamtal kring sambandet mellan förändringarna, mänskliga rättigheter och demokrati. Medverkande i panelsamtalet är Mari Siilsalu från Independent Living Institute, Jessica Smaaland från STIL m.fl.

Prioriterade målgrupper:
Civilsamhälle, Förtroendevalda, Intresserad allmänhet

Språk:
Svenska

Tolkningsalternativ:
Teckenspråkstolkas, Skrivtolkas

Ämnestaggar:
Metod

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.