NYHETSBREV: oktober 2021 – Synskadade nekas färdtjänst

När Region Stockholm nekar Vilmer färdtjänst och Högsta förvaltningsdomstolen inte ger honom prövningstillstånd riskerar det att tusentals synskadade och blinda blir av med sina färdtjänsttillstånd.
Vidare i det här nyhetsbrevet: Antidiskrimineringsbyråer tvingas till ärendestopp, riskerna med utredningen Stärkt assistans, intervju med Stefan Käll och två nya intressanta utredningar.

Andreas Pettersson

”Domen får orimliga konsekvenser”

Trots allvarliga svårigheter att resa med allmän kollektivtrafik nekas Vilmer, som är helt blind, färdtjänsttillstånd. Hans överklagande har avslagits och Högsta förvaltningsdomstolen har nekat prövningstillstånd. Läs Kenneth Westbergs intervju med Andreas Pettersson, lektor i juridik på Södertörns Högskola.


Jannie Lehman

Ärendestopp på landets Antidiskrimineringsbyråer

Samtidigt som diskrimineringsbyråerna har så många anmälningar att de tvingas till ärendestopp drivs det för få fall för att kunna hindra diskriminering i samhället. Den enskilde har för mycket att förlora och för lite att vinna. Antidiskrimineringsbyrån Norra Skåne driver fallet med personen som nekas göra lumpen på grund av en NPF-diagnos.


Ett plakat på en demonstration för assistans med texten Assistans är frihet.

Riskerna med ”Stärkt assistans”

Utredningen Stärkt rätt till assistans har hyllats av en enig IL-rörelse. Men den medför samtidigt vissa farhågor. Nuvarande sättet att bedöma behovet av assistans med hjälp av ”särskilda behov” riskerar att cementeras och den kan i värsta fall bidra till att assistansen både professionaliseras och medikaliseras.


Porträtt utomhus på Stefan Käll

”Politikerna ger sig till slut”

Stefan Käll, Artikel 19 som verktygs nya jurist, ska slutföra projektets gapanalys, alltså skillnaden mellan Funktionsrättskonventionens artikel 19 och den svenska lagstiftningen, som Ola Linder påbörjat. Stefan Käll ser positivt på möjligheterna att inkorporera Funktionsrättskonventionen i svensk lagstiftning och på längre sikt vill han se en fristående författningsdomstol i Sverige.


Rullstol ikon

Assistansbedömningarna ska bli mindre integritetskränkande

Socialdepartementet har gett Försäkringskassan i uppdrag att utveckla kunskapen om hur bedömningar av assistans ska bli mindre integritetskränkande och ”mer begriplig”, som Lena Hallengren säger i den här Assistanskollsintervjun.


Carina Ohlsson på suddig skärmdump från pressträffen oktober 2021.

Utredning om vård av barn och unga

Efter en rad avslöjanden om att barn och unga placerade i familjehem, jourhem, stödboenden och HVB- och SiS-hem utsätts för våld, kränkningar och övergrepp har regeringen tillsatt en utredning. Utredare är Carina Ohlsson, riksdagsledamot (S).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.