NYHETSBREV: september 2021 – Mer samtal och mindre tvång i psykosvården

Det hörs ibland tvivel på vad ett arvsfondsprojekt verkligen kan göra för nytta. I Västra Götaland ledde projektet Att komma till sin rätt (plus några föregångare) till att minimera antalet bältesläggningar på en psykosavdelning. Erfarenheterna sprids nu Sverige runt.
I övrigt: projekt om ökad tillgänglighet i kollektivtrafiken, Märta Stenevi på webbinarium, Mim och Simon från Partillegruppen i vår poddcast och så säger vi hej då på ett tag till Ola Linder som slutar som projektledare. 

Agneta Persson och Anna-Karin Engqvist, NSPH i Göteborg, sittande framför ett fönster på ett kontor.

Drastisk minskning av bältesläggningar

En bältesläggning innebär inte bara ett stort lidande för patienten utan för alla inblandade parter. När de på avdelning 242 i Psykosvårdkedja Nordost i Västra Götaland-regionen drastiskt minskade antalet bältesläggningar sjönk samtidigt sjukskrivningar i personalen. Alla vinner på det, säger Agneta Persson och Anna-Karin Engqvist som var två av de drivande i arvsfondsprojektet Att komma till sin rätt.


Närbild på Ola Linder

Ola Linder slutar som projektledare

Artikeln 19 innehåller så mycket substans att den hela tiden har varit intressant att jobba med och reflektera kring under de här åren. Det säger Ola Linder, som i den här intervjun berättar om arbetet i projektet och  pekar ut de områden där,  sett ur ett Artikel 19-perspektiv, bristerna är som störst i Sverige.


Ett utdrag från förstasidan pdf med ansikte och texten TRIPS

Ny app ska öka tillgängligheten i kollektivtrafiken

TRIPS är namnet på ett EU-projekt där Independent Living Institute (ILI) leder det svenska arbetet. Syftet är att ta fram innovationer som kan göra kollektivtrafiken mer tillgänglig och i Stockholm satsar man på en ny personlig app. Till skillnad från de flesta andra projekt på området utgår det här ifrån personerna som själva har erfarenhet av dålig tillgänglighet.


Märta Stenevi från ett webbinarium framåtböjd med knäppta händer mot blå bakgrund.

Turerna kring ett blockerat EU-direktiv om lika-behandling

Märta Stenevi, ministern med ansvar för diskrimineringsfrågor, gästade Funktionsrätt Sveriges webbinarium om stärkt rätt mot diskriminering. Hon uttryckte förhoppningar på det kommande MR-institutet och på att DO ska satsa mer på att driva enskilda fall. Hon berättade också om de tråkiga turerna kring ett blockerat EU-direktiv om lika-behandling. Webbinariet kan ses på Youtube.


Vems Val podcast logotyp men utan text utan bara med symbolen för lud ur högtalare och Lagen som verktygs-mannen

Egenmaktsgruppen i Partille i vår poddcast

En av Artikel 19 som verktygs mesta och bästa samarbetspartners, Egenmaktsgruppen i Partille, har omnämnts och intervjuats i flera artiklar här på vår hemsida. Nu finns chansen att höra två av deltagarna, Mim Sörensson och Simon Torell i vår poddcast Vems val? Ta chansen och lär om NPF av de som verkligen vet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.