TRIPS – innovationer för tillgänglighet i kollektivtrafiken

Independent Living Institute (ILI) leder det svenska arbetet inom EU-projektet TRIPS. Syftet med projektet är att göra kollektivtrafiken mer tillgänglig. Flera europeiska städer deltar och Stockholmsgruppen leds av Jamie Bolling och Rahel Abebaw Atnafu från ILI.
– Det finns många projekt som handlar om tillgänglighet i transportsektorn med det här utgår ifrån oss som har egen erfarenhet av dålig tillgänglighet. På det viset blir det ett annat perspektiv, säger Jamie Bolling.

Närbild på Jamie i röd stor scfarf.

TRIPS (Transport Innovation for disabled People needs Satisfaction) är ett EU-finansierat forskningsprojekt (Horizon 2020). Projektet, som är treårigt och sträcker sig fram till januari 2023, ägs av bl.a. det europeiska independent living-nätverket ENIL. Sju europeiska städer ingår: Bologna, Bryssel, Cagliari, Lissabon, Sofia, Zagreb och Stockholm.

De egna erfarenheterna tas till vara

I varje deltagande stad finns två ”samproduktionsgrupper” som gemensamt ska ta fram lösningar. En grupp består av personer med funktionsnedsättning och i den andra finns representanter från transportsidan, bland annat transportleverantörer och kommunansvariga. I Stockholm har Jamie Bolling fått ansvaret att samordna grupperna.
– Det finns många projekt som handlar om tillgänglighet i transportsektorn med det här utgår ifrån oss som har egen erfarenhet av dålig tillgänglighet. På det viset blir det ett annat perspektiv. I vår grupp finns personer med till exempel rörelsenedsättning, synnedsättning och kognitiv funktionsnedsättning.

Personlig informations-app

Tanken är att man i varje deltagande stad ska ta fram en innovation som ska leda till ökad tillgänglighet i respektive stads kollektivtrafik. I Stockholm har man satsat på en helt ny app som ska kunna ge personligt skräddarsydd information om trafikläget i stan, berättar Jamie Bolling.
– I appen ska man kunna fylla i sina egna personliga uppgifter, vilken funktionsnedsättning man har och vilka behov man har. Så jag ska kunna fylla i att jag har rullstol och hur stor den är så jag slipper säga det varje gång jag ska boka en resa. Sen är det tänkt att jag bara ska skriva min resrutt och då till exempel få meddelande om en hiss är trasig eller om det inte finns plats för en rullstol på en buss. Appen ska kunna kommunicera med mig och ge mig alternativa resvägar när jag inte kan åka som jag hade tänkt från början.

Gott hopp om att lyckas

I de andra städerna arbetar man precis på samma sätt, men med andra idéer på förbättringar som passar bäst där. I Sofia tittar de till exempel på hur de ska kunna förbättra tillgängligheten på busshållplatserna och i Zagreb har de redan en app så där arbetar de med att förbättra den. Målet är att utveckla idén och ta fram ett business-case, ett förslag till en lösning som kan omsättas i praktiken.
– Under de ett och ett halvt åren som är kvar på projektet vill vi förbättra vår prototyp och försöka att sälja in idén till att få stöd för att utveckla produkten, säger Jamie Bolling som har gott hopp om att de ska lyckas.
– I Bryssel är de väldigt nöjda med oss. Tack vare att vi fått ihop en bra grupp med representation från funkisrörelsen som vet hur det fungerar har arbetat blivit konkret och gått framåt.

Tyck till om tillgängligheten i Stockholms kollektivtrafik!

Under hösten planerar ILI att ha flera möten för att utveckla TRIPS-projektet, bland annat med samproduktionsgruppen men också med andra aktörer. ILI ska sprida information om projektet men vill också bjuda in andra för att vidareutveckla den tänkta appen. På den här länken finns en enkät där ni själva som användare kan tycka till om tillgängligheten i Stockholms kollektivtrafik.
– Om ni har en funktionsnedsättning hoppas vi att ni kan ta er tid och svara på enkäten. Vid slutet av projektet kommer den att skickas ut igen för att se om det finns en förbättring av den upplevda tillgängligheten, säger Jamie Bolling.

Samproduktionsgrupperna i Stockholm:

Från funktionshinderrörelsen:
Jamie Bolling – ILI
Rahel Abebaw Atnafu – ILI
Karolin Celinska – DHR
Sara Abdu – DRW
Emil Erdtman – Rätt från Början
Tommy Hagström – Begripsam
Simon Johansson med Lillemor Johansson – JAG

Från Trafikområdet:
Melker Larsson – Stockholms Trafikförvaltning
Niklas Henrikson – Trafikverket
Sofi Fristedt – Jönköpings Universitet
Vannessa Sternborg – K2
Martin Andersson – DRT Solutions
Beata Von Grothusen – DRT Solutions
Sverker Ågren – Härnösand Kommun

Länk till en enkät till tillgängligheten i Stockholms kollektivtrafik:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSddFW41x5Ss19v9lfCThZbw4Z7Cu_EJxRLWLy1VXkRSSInmvQ/viewform

Mer om TRIPS

https://trips-project.eu  (på engelska) 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.