Ola Linder är jurist på Lagen som verktyg och har här gjort en juridisk utredning av ändringen i diskrimineringslagen (2008:567) om införandet av bristande tillgänglighet som en form av diskriminering. Lagen trädde i kraft den 1 januari 2015 och omfattar inte händelser före ikraftträdandet. Syftet med utredningen är att klargöra kontexten för lagstiftningen, vilka konkreta … Fortsätt läsa ”UTREDNING: Bristande tillgänglighet som en form av diskriminering”
År: 2016
NYHETSBREV: December 2016
UPPFÖLJNING. Anmälan av Kungliga slottet
Adolf Ratzka, initiativtagaren till föreningen Med lagen som verktyg, älskar klassisk musik och har länge velat gå på konserterna i Slottskyrkan, men inte kunnat komma in med sin elrullstol. Den 3 juni 2016 besökte han tillsammans med sitt juridiska ombud Carin Apelmo från Byrån För Lika Rättigheter det Kungliga slottet för att undersöka om de lokaler … Fortsätt läsa ”UPPFÖLJNING. Anmälan av Kungliga slottet”
Videoinlägg av professor Gerard Quinn
Gerard Quinn är professor i juridik och föreståndare för Centre on International Disability Law & Policy vid National University i Galway, Irland – ett pionjäruniversitet med masters- och doktorandkurser i lagstiftning om diskriminering och funktionshinder. Quinn var en av ”arkitekterna” bakom Funktionsrättskonventionen CRPD. Här är hans videoinlägg på de seminarier som projektet Med lagen som verktyg … Fortsätt läsa ”Videoinlägg av professor Gerard Quinn”
INTERVJU: Från välgörenhet till rättigheter – intervju med Vilhelm Ekensteen
Vilhelm Ekensteen är idag hedersdoktor och kan se tillbaka på 50 års arbete för ett tillgängligt och inkluderande samhälle. I sin debattbok På folkhemmets bakgård från 1968 pekade han på att 50- och 60-talens svenska samhällsförbättringar inte kom alla medborgare till del.
Referat från konferens och seminarier 24-25 november
Den 24 november höll projektet Lagen som verktyg en konferens om hur strategisk processföring kan användas för att stärka diskrimineringsskyddet för personer med funktionsnedsättning och implementera funktionsrättskonventionen (CRPD) i Sverige. Konferensen inleddes av Adolf Ratzka med orden: ”Sverige är en välfärdsstat, men vi har fortfarande andra klassens medborgare. Det finns diskriminering. Det vill vi ändra … Fortsätt läsa ”Referat från konferens och seminarier 24-25 november”
Intervju med Paul Lappalainen i tidningen Funktionshinderpolitik
Tidningen Funktionshinderpolitik har publicerat en intervju med Paul Lappalainen med titeln Därför blir juridiken viktigare. ”Juridiken är ett maktmedel som inte ska lämnas över till politiker och tjänstemän”, säger Paul Lappalainen i artikeln. Det finns brist på kunskap om diskrimineringsrätt inom både funktionshinderrörelsen och bland jurister. Inte alla vet att intresseorganisationer har möjlighet att föra talan i … Fortsätt läsa ”Intervju med Paul Lappalainen i tidningen Funktionshinderpolitik”
Notis om en dom från Europadomstolen
En turkisk medborgare nekades tillträde till en utbildning i musik eftersom hon var blind. Europadomstolen fann att det skett en kränkning av hennes rätt att inte diskrimineras på grund av sin funktionsnedsättning i kombination med rätten till utbildning när hon nekades tillträde till utbildningen och de turkiska myndigheterna inte undersökte eller vidtog rimliga anpassningsåtgärder. (Dom 23 … Fortsätt läsa ”Notis om en dom från Europadomstolen”
Debattartikel i Dagens Juridik
Lagen som verktygs jurister Paul Lappalainen och Ola Linder skriver idag (21 november 2016) en debattartikel i Dagens Juridik om behovet av ökad kompetens om diskriminering, men framför ett behov av tydligare rättspraxis. Här följer texten i debattartikeln: ”Diskrimineringslagen har gällt i åtta år och förstärktes 2015 med att bristande tillgänglighet tillkom som en form … Fortsätt läsa ”Debattartikel i Dagens Juridik”
Uttalanden från FN angående mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning
Den FN-kommitté som är kopplad till Konventionen och Tilläggsprotokollet om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning tar emot klagomål från personer som uttömt rättsliga medel i sina hemländer. Hur processen kan gå till finns att läsa i fallet Jungelins klagomål mot FN. Session 7: 16 – 20 april 2012 Bygglov och stadsplanering (Sverige) Session 8: 17 – … Fortsätt läsa ”Uttalanden från FN angående mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning”
NYHETSBREV. November 2016
CIVILSAMHÄLLET: DHR:s arbete med strategisk processföring
Tillgänglighetsmarschen och Torsdagsaktionen var den svenska funktionshindersrörelsens metod att kräva en skärpt diskrimineringslagstiftning som även inkluderar otillgänglighet som en form av diskriminering.
Pressmeddelande om konferens
Att ha rätt är en sak, att få rätt en annan! Trots att Diskrimineringslagen gällt i åtta år och sedan 2015 förstärkts med tillägg om att otillgänglighet är diskriminering har väldigt lite rättspraxis utvecklats i Sverige. Det gäller i synnerhet diskrimineringsgrunden funktionsnedsättning. I USA finns advokatbyråer som helt ägnar sig åt att driva ärenden åt personer med funktionsnedsättning. Advokat Sid Wolinsky från Disability … Fortsätt läsa ”Pressmeddelande om konferens”
REPORTAGE: Jungelins klagomål till FN
Efter Arbetsdomstolens dom i februari 2010 (som vi skrivit om tidigare) gick livet vidare för Marie-Louise Jungelin. Hon skilde sig (och bytte efternamn) och hade tre barn att försörja. —Att fortsätta med rättsprocessen var inte högsta prioritet, säger hon. Däremot tyckte Riksorganisationen Unga Synskadade (US) att det vore intressant att driva fallet vidare. Eftersom Arbetsdomstolens … Fortsätt läsa ”REPORTAGE: Jungelins klagomål till FN”
Det rådgivande EU-organet EESK föreslår nytt funktionshinderår 2021
Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) är ett rådgivande EU-organ som i oktober 2016 på eget initiativ antagit ett yttrande om slutsatserna från FN:s kommitté för konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och behovet av en ny strategi för personer med funktionsnedsättning inom EU. EESK noterar att institutioner för personer med funktionsnedsättning inte kommer elimineras i Europa om inte EU … Fortsätt läsa ”Det rådgivande EU-organet EESK föreslår nytt funktionshinderår 2021”