Pressmeddelande om konferens

logotyp Lagen som verktygAtt ha rätt är en sak, att få rätt en annan!

Trots att Diskrimineringslagen gällt i åtta år och sedan 2015 förstärkts med tillägg om att otillgänglighet är diskriminering har väldigt lite rättspraxis utvecklats i Sverige. Det gäller i synnerhet diskrimineringsgrunden funktionsnedsättning.

I USA finns advokatbyråer som helt ägnar sig åt att driva ärenden åt personer med funktionsnedsättning. Advokat Sid Wolinsky från Disability Rights Advocates har framgångsrikt drivit många sådana rättsfall. Den 24 och 25 november talar han på en konferens och två seminarier som arrangeras av Independent Living Institutes projekt Lagen som verktyg.

– Genom att driva rättsprocesser har människor med funktionsnedsättningar i USA uppnått större respekt, jämlikhet och delaktighet i samhället, säger Sid Wolinsky.

Den andra huvudtalaren är den irländske juridikprofessorn Gerard Quinn från Centre on International Disability Law and Policy på Irland. Som en av ”arkitekterna” bakom FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning kommer han att beröra hur Funktionshinderkonventionen och även EU-rätt ska förverkligas i Sverige.

– För att lagar ska leda till en samhällsförändring måste svensk funktionshinderrörelse arbeta mer strategiskt med juridiken, till exempel genom processföring, säger Gerard Quinn.

Avsändare

Independent Living Institute driver med Arvsfondsmedel projektet Lagen som verktyg för att använda lagarna och utveckla den juridiska kompetensen om diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

I nära samverkan med föreningen Med lagen som verktyg inspireras svenska funktionshinderorganisationer till att använda lagarna och driva ärenden i domstol.

– Civilsamhället spelar en viktig roll i att få fram lagändringar, men också i att bidra till utvecklingen av vägledande domar, säger Paul Lappalainen, projektledare för Lagen som verktyg.

Konferens och seminarier 24 och 25 november

Den 24 november hålls en konferens om hur det civila samhället kan förverkliga diskrimineringslagar och FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning genom strategisk processföring.

Konferensen och seminarierna är huvudsakligen på engelska. Det finns ett fåtal platser kvar. Anmälan till: caroline@independentliving.org

 • Konferens om att förverkliga Funktionshinderkonventionen och diskrimineringslagar genom strategisk processföring
  Tid: 24 november 2016 kl 13-16.30
  Plats: Gotlandsgatan 44, Skanstull, Stockholm.
 • Seminarium om juristernas roll i tillämpningen av lagen
  Tid: 25 november 2016 kl 10 – 12
  Plats: Sensus, våning 9, Klara Södra Kyrkogata 1, Stockholm
 • Seminarium om civilsamhällets roll i tillämpningen av lagen
  Tid: 25 november 2016 kl 14 – 16
  Plats: Ersta Sköndals högskola, Stigbergsgatan 30, Stockholm

Kontakt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev via länken utskick.assistanskoll.se/?p=subscribe&id=4

Följ @lagensomverktyg på Twitter för nyheter och länkar! På Facebook finns vi som Lagen som verktyg.

Projektet Med lagen som verktyg drivs av Independent Living Institute med stöd från Arvsfonden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.