Artikel 19 som verktyg summerar en händelserik senhöst. Alltmedan regnet fallit har vi haft ett seminarium om glappet mellan rättigheter och verklighet, ännu fler möten och workshops med våra grupper i kommunerna, spelat in vårt första podd-radioavsnitt och skrivit remissvar som fått regeringen att backa på ett dåligt lagförslag… Hur ska rättigheterna bli till verklighet? … Fortsätt läsa ”NYHETSBREV: November-december – “Vi måste kämpa på flera fronter samtidigt””
År: 2019
Seminariet Var finns tänderna? – ”Vi måste kämpa på flera fronter samtidigt”
Vi pratar mycket om rättigheter men sällan om utkrävbarhet eller effektivitet. Hur ska rättigheterna bli till verklighet? Med den frågan inledde Ola Linder vårt seminarium Var finns tänderna? som genomfördes i samarbete med föreningen Med lagen som verktyg. Svaret blev att det är många utmaningar på vägen och att det finns anledning att arbeta på … Fortsätt läsa ”Seminariet Var finns tänderna? – ”Vi måste kämpa på flera fronter samtidigt””
Vems val 01, Podden om artikel 19 i konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning
Vems val? Podden om funktionshinder, mänskliga rättigheter och självbestämmande är skapad av Artikel 19 som verktyg, ett Arvsfondsprojekt som granskar hur det går för Sverige att genomföra artikel 19 i funktionsrättskonventionen. Mari Siilsalu, funktionsrättsaktivist och rådgivare på Independent Living Institute, och Ola Linder, jurist på Independent Living Institute, pratar juridik, rättigheter och politik som kretsar … Fortsätt läsa ”Vems val 01, Podden om artikel 19 i konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning”
PSFunk – public service möter funktionsrättsrörelsen
Sedan över tio år tillbaka träffar de tre public servicebolagen funktionsrättsrörelsen två gånger om året på ett evenemang som kallas PSFunk. Årets tema var ”Fatta rättigheten!” och hade fokus på funktionsrättskonventionen. PSFunk äger rum två gånger om året, vartannat med föreläsningar och vartannat med workshops. Den här gången var det föreläsningar och tanken är, som … Fortsätt läsa ”PSFunk – public service möter funktionsrättsrörelsen”
Regeringen backar – enat påverkansarbete gör skillnad
Styrningen av funktionsrätt och funktionshinderpolitken är föränderlig. Just nu pågår både reformer av rätten till personlig assistans och den övergripande styrningen av funktionshinderpolitiken. FNs granskning av hur det går för Sverige med genomförandet av FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, Funktionsrättskonventionen pågår. Civilsamhället har lagt en rapport om hur det går för Sverige … Fortsätt läsa ”Regeringen backar – enat påverkansarbete gör skillnad”
Delta på tre kommande seminarier vintern 2020!
Vi organiserar flera seminarier under vintern 2020 i samarbete med andra organisationer: 1. Var finns tänderna? 9 december 2019 kl. 15-17 Obligatorisk anmälan, se nedan! FNs konvention om rättigheter med funktionsnedsättning och diskrimineringslagen ger personer med funktionsnedsättning rätt att inte diskrimineras och skydd för grundläggande mänskliga rättigheter. De har båda gällt i Sverige sedan 2009 … Fortsätt läsa ”Delta på tre kommande seminarier vintern 2020!”
Filmer: Loud and Proud! (Högljudd och Stolt!) Vi ska höras!
Våra internationella kollegor har delat med oss två korta filmer från European Network on Independent Living Freedom Drive. Närmare 300 aktivister marscherade genom Europeiska Parlament området i Bryssel och ropade budskapet Loud and Proud! (Högljudd och Stolt!). Vi, människor med funktionsnedsättning ska höras!
RÄTTSNYHET: Örebro kommun diskriminerade elev när hjälpmedel vid nationella proven inte tilläts
RÄTTSNYHET: Örebro kommun diskriminerade elev när hjälpmedel vid nationella proven inte tilläts – ersättning utgår med 10 000 kr. Örebro kommun tillät inte en elev i kommunens skola att vid nationella proven i årskurs 6 använda samtliga sina hjälpmedel som han har i ordinarie undervisning. För det är kommunen är skyldig att betala 10 000 … Fortsätt läsa ”RÄTTSNYHET: Örebro kommun diskriminerade elev när hjälpmedel vid nationella proven inte tilläts”
100 (eller 30) år med demokrati firades med Ge makten vidare
Med anledning av att demokratin fyller 100 år fick ett av våra samarbetsprojekt, Ge makten vidare, besök av Förste vice talman Åsa Lindestam. På mötet fick hon träffa personer ur målgruppen och de diskuterade bland annat ekonomiska orättvisor, problem med god man-skapet och svårigheter att rösta. Med anledning av demokratins 100-års-firande gör någon av talmännen … Fortsätt läsa ”100 (eller 30) år med demokrati firades med Ge makten vidare”
JO kritiserar fem kommuner efter vår anmälan
JO riktar kritik mot fem kommuner efter Independent Living Institutes anmälan om brister i handläggning av ärenden om enkelt avhjälpta hinder. Bakgrunden är att vi granskat flera kommuners arbete med handläggning av ärenden om tillgänglighet, och särskilt det som kallas enkelt avhjälpta hinder. Vi anmälde åtta kommuner hösten 2018 för olika brister i handläggningen. JO … Fortsätt läsa ”JO kritiserar fem kommuner efter vår anmälan”
NYHETSBREV: Oktober 2019 – Ett liv utanför rättigheterna i svensk lagstiftning
Projektet startar rådgivningstjänst, intervju med Sven Aivert, och en första reaktion på regeringens rapport till FN:s funktionsrättskommitté. Tillsammans med föreningen Lagen som verktyg kommer projektet också anordna ett seminarium den 9 december, se längst ner i nyhetsbrevet. Projektet startar rådgivningstjänst. Artikel 19 som verktyg erbjuder kostnadsfri rådgivning för enskilda om rättigheter och praktiska frågor om … Fortsätt läsa ”NYHETSBREV: Oktober 2019 – Ett liv utanför rättigheterna i svensk lagstiftning”
Faller mellan stolarna i svensk lagstiftning
Funktionsrättskonventionen är till för alla personer med funktionsnedsättningar. Men de svenska lagarna, LSS och SoL, kräver att man kvalificerar sig genom vissa kriterier och många faller mellan stolarna. Sven Aivert, medborgarrättsaktivist, som ibland fått leva helt utan stöd, är en av dem. – Jag har fått förlita mig på mina vänner och min före detta … Fortsätt läsa ”Faller mellan stolarna i svensk lagstiftning”
Artikel 19 som verktyg på inflytandekafé
I projektets ansträngningar att hitta former att mäta graden av självbestämmande eller möjligheter att delta i samhällsgemenskapen vill vi knyta närmare kontakter med personer som kan ha lite svårare att göra sin röst hörd. Att ha en aktivitet på ett inflytandekafé är början på det. En av frågorna för projektet är att hitta fungerande indikatorer … Fortsätt läsa ”Artikel 19 som verktyg på inflytandekafé”
Många svaga punkter i regeringens rapport
Något försenad har nu regeringens rapport om hur arbetet går med genomförandet av Funktionsrättskonventionen lämnats till FN. Projektledaren för Artikel 19 som verktyg Ola Linder har snabbt ögnat igenom den och han finner en rad brister. – Nu kommer arbetet med alternativrapporteringen få ökad aktualitet – det är många svaga punkter i regeringens rapport. När Sverige ratificerade … Fortsätt läsa ”Många svaga punkter i regeringens rapport”
Rådgivning om rättigheter och praktiska frågor
Kontakta gärna oss för rådgivning på projektet Artikel 19 som Verktyg! Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning för enskilda om rättigheter och praktiska frågor om stöd för personer med funktionsnedsättning.