NYHETSBREV: Oktober 2019 – Ett liv utanför rättigheterna i svensk lagstiftning

Projektet startar rådgivningstjänst, intervju med Sven Aivert, och en första reaktion på regeringens rapport till FN:s funktionsrättskommitté.  Tillsammans med föreningen Lagen som verktyg kommer projektet också anordna ett seminarium den 9 december, se längst ner i nyhetsbrevet.

Rådgivning, person med telefon

Projektet startar rådgivningstjänst. Artikel 19 som verktyg erbjuder kostnadsfri rådgivning för enskilda om rättigheter och praktiska frågor om stöd för personer med funktionsnedsättning.

Sven Aivert

Möt Sven Aivert, medborgaraktivist och något av rebell i funktonsrättsrörelsen, som berättar om ett liv utan det stöd han skulle behövt. Med en grav synskada, trasig rygg och nu över 65 år har han levt utanför LSS personkretsar.

bild på suddigt text

Regeringens rapport om genomförandet av Funktionsrättskonventionen har nu lämnats till FN och Ola Linder har snabbt ögnat igenom den och funnit en rad brister.

Samtidigt fortsätter arbetet med den alternativa rapporten från civilsamhället, som samordnas av Funktionsrätt Sverige. Alternativrapporten ska lämna den tredje december . Både regeringen och civilsamhället kommer senare att delta på en hearing, om svaren i rapporten med FN:s kommitté.

hand, bilder och ritningar

Artikel 19 på inflytandekafé i Järfälla. För att hitta former att mäta graden av självbestämmande eller möjligheter att delta i samhällsgemenskapen vill vi knyta närmare kontakter med personer som kan ha lite svårare att göra sin röst hörd.

Förutom kontakterna i Järfälla arbetar projektet vidare med en grupp i Partille som Ola Linder och Mari Siilsalus besökt två gånger. Förutom dessa grupper har projektet ytterligare nätverk som vi inlett samarbeten med.

Arbetet med projektets podcastsändningar är igång. Vi planerar program, teman och deltagare och vi har genomfört ett test. Håll ögonen, och öronen, på hemsidan för mer information!

Den 9 december 15-17 har projektet ett seminarium med föreningen Med lagen som verktyg. Seminariet kommer att behandla frågan ”var finns tänderna?” för att kunna kräva sina rättigheter enligt konventionen. Mer information kommer inom kort. Anmälan att delta per mail till ola@independentliving.org.

Även fler seminarier ligger i planeringsstadiet och kommer att utlysas efter hand på hemsidan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.