Delta på tre kommande seminarier vintern 2020!

Vi organiserar flera seminarier under vintern 2020 i samarbete med andra organisationer:

1. Var finns tänderna?
9 december 2019 kl. 15-17

Obligatorisk anmälan, se nedan!

FNs konvention om rättigheter med funktionsnedsättning och diskrimineringslagen ger personer med funktionsnedsättning rätt att inte diskrimineras och skydd för grundläggande mänskliga rättigheter. De har båda gällt i Sverige sedan 2009 – i tio år. Ändå finns stora brister i genomförandet av rättigheterna. Juridiken kring rättigheter för personer med funktionsnedsättning blir allt mer komplex. Diskrimineringsombudsmannens tillsyn är svag och myndigheten inleder endast ett litet antal ärenden per år i förlikningsförhandlingar eller domstol. Det föranleder frågan – var finns tänderna? En rättighet som inte kan utkrävas blir en nekad rättighet. Hur kan enskilda kräva sin rätt enligt konventionen och lagarna?

Seminariet inleds av Ola Linder, jurist Independent Living Institute, med en översyn av vissa centrala rättighetsdokument och rättsmedel som enskilda kan använda. Syftet är att få en fördjupad diskussion om vilka rättsmedel som saknas för att kunna ge ett bättre genomslag för rättigheterna i praktiken.

Vi samtalar om de olika rättigheterna och vilka rättsliga processvägar som finns för att kunna kräva sin rätt. Diskussionen syftar till att identifiera brister i systemet och att besvara frågan – var finns tänderna och vilka hinder finns mot att effektivt kunna kräva sin rätt? Vilken politik behöver formuleras för bättre utkrävbarhet av rättigheter?

Panel:

– Susanne Berg, ordförande Med lagen som verktyg

– Nora Eklöv, generalsekreterare Unga rörelsehindrade

– Fler tillkommer.

9 december kl. 15-17 i JAGs lokaler, Klara Södra kyrkogata 1, Stockholm. Begränsat antal platser. Anmälan skickas till ola@independentliving.org senast den 8 december.

Seminariet genomförs i samarbete mellan Independent Living Institutes arvsfondsprojekt Artikel 19 som verktyg och den ideella föreningen Med lagen som verktyg.

2. Universell utformning och rättigheter 21 januari 2020 kl. 14-16

Vi genomför ett seminarium tillsammans med Funktionsrätt Sveriges arvsfondsprojekt Rätt från början. Fokus kommer vara på forskning inom universell utformning, kopplingen till rättigheter enligt artikel 19 c, samt svensk politik på området. Medverkande: Emil Erdtman, Jamie Bolling, Hans von Axelson m.fl. Mer information och länk till anmälan på Rätt från  börjans hemsida.

Bild essä under växt

3. Lansering av essän – för ett strategiskt arbete med att genomföra konventionen

Hur använder vi Funktionsrättskonventionen för att kräva rättigheter? Lansering av essän för ett självbestämt liv i samhället. 27 januari 13-16.

Funktionsrättskonventionen från FN ger var och en rätt till ett självbestämt liv i samhällsgemenskapen. Staten ska se till att personer oavsett funktionalitet har rätt att välja bostadsort, få rätt till nödvändigt individuellt stöd och säkra tillgänglighet till allmän samhällsservice. Men vad mer konkret betyder detta? Varifrån kommer rättigheten och skrivningarna? Hur kan enskilda kräva sin rätt och hur behöver organisationer arbeta för att stärka rättigheterna? Essän som är skriven av Susanne Berg och Ola Linder behandlar dessa frågor.

Program den 27 januari 13-16 hos JAG, Klara Södra Kyrkogata 1:

13:00 – 13:10 – Välkommen – moderator Erika Wermeling

13:10 – 13:30 – Lansering av Essän och artikel 19: Susanne berg och och Ola Linder – bakgrund, innehåll och genomförande av särskilt artikel 19. Genomgång av den allmänna kommentaren nummer 5. Praktisk användning av konventionen och empowerment.

13:30 – 13:50 – Situationen i Sverige idag – alternativ syn jämfört med regeringens rapport.

13:50 – 14:00 Paus 

14:00 – 14:25 Aktionen Gör konventionen till lag! Erika Wermeling leder samtal mellan aktiva i aktionen.

14:25 – 14:50 Aktionen i kontext av fler handlingsalternativ. Föredrag om andra möjliga strategier för att göra rättigheterna effektiva. 

14:50 – 15:00 Paus

15:00 – 15:45 – Paneldiskussion: Hur bör individer, organisationer och politiker arbeta med konventionen? 

15:45 – 16:00: Avslutning.

Anmälan till ola@independentliving.org senast 24 januari.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.