Delta på tre kommande seminarier vintern 2020!

Vi organiserar flera seminarier under vintern 2020 i samarbete med andra organisationer:

1. Var finns tänderna?
9 december 2019 kl. 15-17

Obligatorisk anmälan, se nedan!

FNs konvention om rättigheter med funktionsnedsättning och diskrimineringslagen ger personer med funktionsnedsättning rätt att inte diskrimineras och skydd för grundläggande mänskliga rättigheter. De har båda gällt i Sverige sedan 2009 – i tio år. Ändå finns stora brister i genomförandet av rättigheterna. Juridiken kring rättigheter för personer med funktionsnedsättning blir allt mer komplex. Diskrimineringsombudsmannens tillsyn är svag och myndigheten inleder endast ett litet antal ärenden per år i förlikningsförhandlingar eller domstol. Det föranleder frågan – var finns tänderna? En rättighet som inte kan utkrävas blir en nekad rättighet. Hur kan enskilda kräva sin rätt enligt konventionen och lagarna?

Seminariet inleds av Ola Linder, jurist Independent Living Institute, med en översyn av vissa centrala rättighetsdokument och rättsmedel som enskilda kan använda. Syftet är att få en fördjupad diskussion om vilka rättsmedel som saknas för att kunna ge ett bättre genomslag för rättigheterna i praktiken.

Vi samtalar om de olika rättigheterna och vilka rättsliga processvägar som finns för att kunna kräva sin rätt. Diskussionen syftar till att identifiera brister i systemet och att besvara frågan – var finns tänderna och vilka hinder finns mot att effektivt kunna kräva sin rätt? Vilken politik behöver formuleras för bättre utkrävbarhet av rättigheter?

Panel:

– Susanne Berg, ordförande Med lagen som verktyg

– Nora Eklöv, generalsekreterare Unga rörelsehindrade

– Fler tillkommer.

9 december kl. 15-17 i JAGs lokaler, Klara Södra kyrkogata 1, Stockholm. Begränsat antal platser. Anmälan skickas till ola@independentliving.org senast den 8 december.

Seminariet genomförs i samarbete mellan Independent Living Institutes arvsfondsprojekt Artikel 19 som verktyg och den ideella föreningen Med lagen som verktyg.

2. Universell utformning och rättigheter 21 januari 2020 kl. 14-16

Vi genomför ett seminarium tillsammans med Funktionsrätt Sveriges arvsfondsprojekt Rätt från början. Fokus kommer vara på forskning inom universell utformning, kopplingen till rättigheter enligt artikel 19 c, samt svensk politik på området. Information om innehåll och anmälan kommer inom kort.

Bild essä under växt

3. Lansering av essän – för ett strategiskt arbete med att genomföra konventionen

Vi samordnar ett seminarium med STIL med fokus på den internationella konventionen den 27 januari. Mer information om innehåll och anmälan kommer inom kort.

Kontakt: ola@independentliving.org.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.