NYHETSBREV: februari 2021 – Se vinsten med tillgänglighet för alla

FUNKA.s enkät om hur användare med funktionsnedsättning (inte) involveras i testning av IT-tjänster i kommuner kan ses som ett tecken på att inget händer. Men under ytan myllrar det av liv. Läs intervjun med Dolores Kandelin Mogard om universell utformning av arbetsplatser och kolla på inspelningen av Delaktighetsdagen på Youtube!
Dessutom har vi ett seminarium på gång, den 23.e mars om tolktjänst utifrån ett Independent Living-perspektiv.


Flerfärgstårta som visar att bara 12 % av kommunerna använder testare till IT-tjänster med funktionsnedsättning

12 % involveras ibland
En enkät som Funka tillsammans med studenter vid Uppsala universitet visar att kommunerna nästan helt saknar rutiner för att få användare med funktionsnedsättning delaktiga i utvecklingsprocesserna av IT-tjänster. Ändå är det troligt att enkätens svar ger en överdrivet positiv bild.


cirklar, "ballonger" som motsvarar olika områden i en arbetsmiljö.Se vinsten med Universell utformning av arbetsplatser
Dolores Kandelin Mogard, projektledare för Akademikerförbundet SSR.s projekt Universell utformning av arbetsplatser, beskriver UUA som ett perspektivskifte på synen på arbetsplatsens miljö. Behoven på arbetsmarknaden kommer att tvinga fram det, säger hon.


Gabriel Wikström från Delaktighetsdagen 2012Många intressanta punkter på Delaktighetsdagen
Delaktighetsdagen, som arrangerades av Myndigheten för delaktighet, handlade nästan uteslutande om tillgänglighet, universell utformning och Agenda 2030.  Sveriges Agenda 2030-samordnare Gabriel Wikström inledde och Gerard Quinn, FN:s särskilda rapportör för rättigheter för personer med funktionsnedsättning, avslutade. Det sex timmar långa webbinariet kan ses på Youtube.


Tempo dokumentärfestival 8-14 mars 2021

Märkliga misstag i ljudböcker
I minidokumentären ”Myndigheten för tupplur och missljud” låter frilansjournalisten Finn Hellman oss bland annat höra när en inläsare somnar mitt under en inläsningen av en talbok producerad av Myndigheten för tillgängliga medier. Ljudverket är nominerat till priset Short Dox Radio på årets Tempo Dokumentärfestival.


HandtvättningTemaserie om livet under pandemin
”Vi är sociala varelser, och vana att söka stöd hos varandra. Det är en utmaning att behöva vara rädd för andra människor”. Orden är Annika Taeslers, författare och föreläsare, som är en av flera assistansanvändare som vittnar om livet under pandemin på Assistanskoll.


Översiktsbild från seminariet Var finns tänderna 9 december 2019.Välkommen till seminarium om tolktjänst den 23/3 kl. 17.30-19.30!
Disability Rights Defenders Sweden och Independent Living Institute har undersökt den svenska arbetsrätten och rätten till tolktjänst utifrån ett Independent Living-perspektiv. Hur kan teckenspråkstolk, dövblindtolk, skrivtolk och tolk med tecken som stöd (TSS) organiseras så att det bättre utgår från individens rätt?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.