Dokumentär om brister hos Myndigheten för tillgängliga medier nominerad till Tempo Dokumentärfestival

En minidokumentär om problemen på Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) är nominerad till priset Short Dox Radio på årets Tempo Dokumentärfestival. Organisationerna Independent Living Institute och STIL – Stiftarna av Independent Living i Sverige gläds åt nomineringen.

Finn Hellman Foto: SLHF
Finn Hellman Foto: SLHF

I ljudverket låter frilansjournalisten Finn Hellman oss höra exempel på olika inläsningsfel från talböcker producerade av MTM. Vi får bland annat lyssna till hur en inläsare inte kan uttala ordet ”fluorescerande” och hur den amerikanska delstaten Wyoming sju gånger döps om till Viåming, med betoning på ”ming”. Men kulmen nås när en inläsare somnar! Det sker på sidan 136 i ”Natt i Caracas” av Karina Saiz Borgo.

– Det är grundläggande för en demokrati att alla, oavsett funktionsnedsättning, har tillgång till litteratur och information, säger Jamie Bolling, verksamhetsledare på Independent Living Institute.

– Att MTM har svårt att leva upp till sitt myndighetsuppdrag är allvarligt och vi är glada att Finn Hellmans minidokumentär uppmärksammar problemen, säger hon.

– Tillgänglighet är en förutsättning för att kunna leva ett självbestämt liv, och Finn Hellmans verk visar på behovet av förändring av myndighetens arbetssätt för att leva upp till sitt namn, säger Jessica Smaaland, politisk sekreterare på STIL.

Verket ”Myndigheten för tupplur och missljud” går att höra på: https://youtu.be/ozsB68IIvmQ

Kontakt

Ola Linder, projektledare ILI, tel 070-859 12 65 eller ola@independentliving.org

Jessica Smaaland, STIL, tel 070-859 15 76 eller jessica.smaaland@stil.se

Finn Hellman, frilansjournalist, 0709-699 544 eller finn.hellman@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.