Webbinarierna har duggat tätt under hösten och ännu fler är på gång. Artikel 19 som verktyg bjuder in till ett webbinarium om Richard Sahlin-fallet, samtidigt som STIL anordnar Handikapphajk på olika teman varje måndagskväll i december.
Vidare: flera aktiviteter på internationella funktionsrättsdagen, rörelsens sågning av LSS-utredningen, om synskadades villkor och Nora Eklövs kammarrättsdom har vunnit laga kraft!
Webbinarium om Richard Sahlin-fallet den 16 december
Tidigare under hösten vann Richard Sahlin mot Sverige i FN. Trots bäst kvalifikationer fick han inte en tjänst på Södertörns högskola för att kostnaderna för teckenspråkstolkar ansågs för dyra. Den 16 december anordnar Artikel 19 som verktyg ett webbinarium om fallet. Välkomna att anmäla er på den här länken!
Handikapphajk varje måndagskväll i december
STIL, här representerade av Emma Åstrand och Jessica Smaaland, bjuder in till en serie webbinarier under namnet Handikapphajk, inspirerat av dokumentärfilmen Crip Camp. Bland föreläsarna hör Judith Heumann, som var med i filmen Crip Camp, och Bengt Westerberg.
Internationella funktionsrättsdagen
Internationella funktionsrättsdagen den 3 december uppmärksammades med många aktiviteter. Funktionsrätt Sverige hade ett lunchwebbinarium med politikerpanel om hur det gått med genomförandet av Funktionsrättskovnentionen sedan rapporten Respekt för rättigheter? lanserades för ett år sedan. IfA hade ett webbinarium om personlig assistans som kommer publiceras på deras hemsida och ENIL fokuserade på av-institutionalisering i Europa.
Noras kammarrättsdom har vunnit laga kraft
Farsta stadsdelsnämnd har inte överklagat Nora Eklövs kammarrättsdom. Domen, att arbete (och troligtvis också studier) ska ge personlig assistans för hela arbetstiden, kommer därmed att bli vägledande. Här är Assistanskolls intervju med Noras juridiska stöd, Gabriel Boulos, jurist på STIL.
Tydliga remissvar på LSS-utredningens förslag
Vi accepterar inga försämringar i personlig assistans! Så kan funktionsrättsrörelsens svar på den stora LSS-utredningen enklast sammanfattas. Här är Independent Living Institutes remissvar i sin helhet plus länk till Assistanskolls sammanfattning av resten av remissvaren.
Färre ledsagningstimmar p.g.a. en motionscykel
Personer med synskador har långsamt förlorat sin LSS-tillhörighet och blir nästan uteslutande hänvisad till stöd enligt Socialtjänstlagen, SoL. För många innebär det färre ledsagningstimmar, och i Urban Fernquists fall sker det med förklaringen att han har en motionscykel. Anna Quarnström, jurist på Synskadades riksförbund (och vinnare av årets Hjärter Ess!), beskriver det stöd synskadade får.
Om av-institutionalisering i två nya poddar
I projektets pod Vems val? 6 diskuterar Stig Langvad, tidigare ordförande för arbetsgruppen för artikel 19, funktionsrättsfrågor i ett internationellt perspektiv. Och i Vems val? 7 berättar Riitta-Leena Karlsson, tidigare funktionshinderombudsman, om av-institutionalisering i ett historiskt perspektiv. I båda poddarna medverkar Ola Linder och Jamie Bolling, Artikel 19 som verktyg.
Nya vändor om huvudmannaskapet
Direktiven på en utredning om statligt huvudmannaskap för den personliga assistansen kommer att presenteras tidigt i januari. Det säger Bengt Eliasson (L) i en intervju på Assistanskoll. Där bemöter han också kritiken från oppositionspartierna, som vill se ett snabbare genomförande av utredningen.