NYHETSBREV: november 2020 – Intressanta webbinarier väntar i december

Webbinarierna har duggat tätt under hösten och ännu fler är på gång. Artikel 19 som verktyg bjuder in till ett webbinarium om  Richard Sahlin-fallet, samtidigt som STIL anordnar Handikapphajk på olika teman varje  måndagskväll i december.
Vidare: flera aktiviteter på internationella funktionsrättsdagen, rörelsens sågning av LSS-utredningen, om synskadades villkor och Nora Eklövs kammarrättsdom  har vunnit laga kraft! 


Richard Sahlin

Webbinarium om Richard Sahlin-fallet den 16 december

Tidigare under hösten vann Richard Sahlin mot Sverige i FN. Trots bäst kvalifikationer fick han inte en tjänst på Södertörns högskola för att kostnaderna för teckenspråkstolkar ansågs för dyra. Den 16 december anordnar Artikel 19 som verktyg ett webbinarium om fallet. Välkomna att anmäla er på den här länken!


Guiderna till Handikapphajk, STILS webbinarieserier om funktionsrättsfrågor, Emma Åstrand och Jessica Smaaland.

Handikapphajk varje måndagskväll i december

STIL, här representerade av Emma Åstrand och Jessica Smaaland, bjuder in till en serie webbinarier under namnet Handikapphajk, inspirerat av dokumentärfilmen Crip Camp. Bland föreläsarna hör Judith Heumann, som var med i filmen Crip Camp, och Bengt Westerberg.


Logga med texten International Day of Persons with Disabilities 3 December.

Internationella funktionsrättsdagen

Internationella funktionsrättsdagen den 3 december uppmärksammades med många aktiviteter. Funktionsrätt Sverige  hade ett lunchwebbinarium med politikerpanel om hur det gått med genomförandet av Funktionsrättskovnentionen sedan rapporten Respekt för rättigheter? lanserades för ett år sedan. IfA hade ett webbinarium om personlig assistans som kommer publiceras på deras hemsida och ENIL fokuserade på av-institutionalisering i Europa.


Collage: Gabriel Boulos till vänster och Nora Eklöv till höger.

Noras kammarrättsdom har vunnit laga kraft

Farsta stadsdelsnämnd har inte överklagat Nora Eklövs kammarrättsdom. Domen, att arbete (och troligtvis också studier) ska ge personlig assistans för hela arbetstiden,  kommer därmed att bli vägledande. Här är Assistanskolls intervju med Noras juridiska stöd, Gabriel Boulos, jurist på STIL.


Logo Independent Living Institute

Tydliga remissvar på LSS-utredningens förslag

Vi accepterar inga försämringar i personlig assistans! Så kan funktionsrättsrörelsens svar på den stora LSS-utredningen enklast sammanfattas. Här är Independent Living Institutes remissvar i sin helhet plus länk till Assistanskolls sammanfattning av resten av remissvaren.


Urban Fernquist bredvid sin motionscykel hemma hos honom.

Färre ledsagningstimmar p.g.a. en motionscykel

Personer med synskador har långsamt förlorat sin LSS-tillhörighet och blir nästan uteslutande hänvisad till stöd enligt Socialtjänstlagen, SoL. För många innebär det färre ledsagningstimmar, och i Urban Fernquists fall sker det med förklaringen att han har en motionscykel. Anna Quarnström, jurist på Synskadades riksförbund (och vinnare av årets Hjärter Ess!), beskriver det stöd synskadade får.


Vems Val podcast logotyp men utan text utan bara med symbolen för lud ur högtalare och Lagen som verktygs-mannen

Om av-institutionalisering i två nya poddar

I projektets pod Vems val? 6 diskuterar Stig Langvad, tidigare ordförande för arbetsgruppen för artikel 19, funktionsrättsfrågor i ett internationellt perspektiv. Och i Vems val? 7 berättar Riitta-Leena Karlsson, tidigare funktionshinderombudsman, om av-institutionalisering i ett historiskt perspektiv. I båda poddarna medverkar Ola Linder och Jamie Bolling, Artikel 19 som verktyg.


Assistanskolls bild på Bengt Eliasson

Nya vändor om huvudmannaskapet

Direktiven på en utredning om statligt huvudmannaskap för den personliga assistansen kommer att presenteras tidigt i januari. Det säger Bengt Eliasson (L) i en intervju på Assistanskoll. Där bemöter han också kritiken från oppositionspartierna, som vill se ett snabbare genomförande av utredningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.