Handikapphajk – webbinarier om funktionsrätt

Under december kör STIL en webbinarieserie om funktionsrättsfrågor – Handikapphajk, ett namn inspirerat av filmen Crip Camp. En rad frågor tas upp: funkisidentitet, universell utformning, hur kampen ska bedrivas och hur man förhåller sig till normater, bl. a. En av föreläsarna är Judith Heumann, känd bland annat för hennes medverkan i filmen Crip Camp.

Initiativet bottnar i Crip Camp, Netflixdokumentären som vi tidigare skrivit om här på hemsidan. Crip Camp handlar om den amerikanska funktionsrättsrörelsens kamp för självbestämmande och som en uppföljning till filmen startades i USA Crip Camp: The Virtual Experience –  en webbinarieserie i femton delar under sommaren. Jessica Smaaland, politisk sekreterare, STIL, och Emma Åstrand, redaktör, STIL, följde serien. Närmare 10 000 personer deltog, säger Jessica Smaaland.
– Jag kände att jag ville fortsätta att diskutera frågorna som de hade tagit upp så vi startade en egen liten diskussionsgrupp under sommaren. Det blev så pass lyckat så vi bestämde att göra egen version av alltihop.

Handikapphajk går av stapeln varje måndag 19.00 under hela december och webbinarierna är öppna för alla. Därefter följer en timmes diskussion. Föreläsarna kommer från hela världen, varav Judith Heumann är en. Judith Heumann är en av Independent Living-rörelsens pionjärer och är med filmen Crip Camp. Ett annat bekant namn bland föreläsarna är Bengt Westerberg.

Emma Åstrand säger att de vill lyfta alla tänkbara frågor om funktionsnedsättning.
– Vår ambition är att under de fem veckorna lyfta olika frågor om funktionsrätt och funktonsrättspolitik: vad innebär det att ha en funkisidentitet? hur ska vi organisera kampen? måste universell utformning innebära att det blir fult? vad för utmaningar innebär mötet med normater (personer som inte har funktionsnedsättning)? Tanken är att göra diskussionerna tillgängliga för folk som kanske inte har jättemycket förkunskap och det är också ett sätt för oss som minoritetsgrupp att sprida medvetenhet om oss.

Hittills har de haft ett webbinarium med rubriken: Funkisskapet – för- och nackdelar? med föreläsarna Miro Griffiths & Anna Bergholtz. 75 personer från både Sverige och resten av världen deltog. Nästa webbinarium hålls måndag 7 december med rubriken: Upp till kamp! Organiserad funkispolitik och föreläsare är just ovan nämnda Judy Heumann.

Webbinarierna teckentolkas på svenska och skrivtolkas både på svenska och engelska.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.