Semestertips: se Crip Camp på Netflix!

”Om jag måste vara tacksam för tillgängliga toaletter, när ska jag då någon gång få känna mig jämlik i samhället?”. Orden är Judith Heumanns, en av Independent Living-rörelsens pionjärer, och är tagna från Netflixdokumentären Crip Camp.

Judith Heumann håller tal.
Judith Heumann

En regnig dag i sommar finns mycket goda skäl att navigera in på Netflix och se dokumentären Crip Camp. En av filmens förgrundsgestalter är Judith Heumann, en av Independent Living-rörelsens pionjärer och styrelseledamot i Independent Living Institut(!).

Filmen börjar på ett sommarläger för tonåringar med funktionsnedsättningar, Camp Jened. Ungdomarnas medvetande och kamplust växer och utvecklas och de blir med tiden aktivister i den amerikanska funktionsrättsrörelsen, disability rights movement. Filmen fortsätter med en spännande och mycket inspirerande kamp för en tillgänglighetslagstiftning.

Filmen, Crip Camp: A Disability Revolution, hade premiär i januari i år och är regisserad och producerad av Nicole Newnham and James LeBrecht. Förutom Judith Heumann medverkar Larry Allison, James LeBrecht, Denise Shreer Jackson och Stephen Hoffman. Barack och Michelle Obama är med och producerar filmen.

Se trailer på Youtube.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.