INBJUDAN: Webbinarium om fallet Rickard Sahlin mot Sverige

Rickard Sahlin diskriminerades när Södertörns högskola avslutade en anställningsprocess. Rickard hade bedömts vara den mest kvalificerade för tjänsten, men högskolan bedömde att det var för dyrt att finansiera teckenspråkstolkar som skulle ha möjliggjort att han kunde utföra alla arbetsuppgifter. Diskrimineringsombudsmannen, DO, drev fallet i Arbetsdomstolen som konstaterade att det inte skett diskriminering i form av bristande tillgänglighet i de omständigheter som DO byggde talan på. Disability Rights Defenders Sweden, tidigare föreningen Med lagen som verktyg, drev fallet tillsammans med Sveriges dövas riksförbund och Sveriges dövas ungdomsförbund som ett klagomål i FNs kommitté för personer med funktionsnedsättning med framgång. FN-kommittén fann att Rickard diskriminerats och har bland annat rekommenderat att han ska få tillgång till ett effektiv rättsmedel för kompensation för diskrimineringen. Slutsatserna från FN-kommittén gäller CRPD communication 45/2018.

– Hur gick processen till och hur kan enskilda driva sina fall i FN-kommittén?

– Vilka frågor har besvarats av FN?

– Kommer svensk arbetsrätt behöva ändras framöver?

Mer om dessa frågor behandlas på ett webbinarium den 16 december kl. 17:30-19 via Zoom. Anmälan för deltagande görs via https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZwsdO2rrz4jG9d0MNSe1PBNwWOCskVCeR_w. Skrivtolk och teckenspråkstolk kommer att finnas. Ange eventuellt behov av annan tolkmetod eller anpassning i formuläret alternativt maila till ola@independentliving.org eller frida.ingha@gmail.com.

Webbinariet är en del av projektet Kommunikation via tolktjänst och Independent Living av Disability Right Defenders Sweden i samarbete med Independent Living Institute.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.