Djupdyk i Funktionsrättskonventionen – flera webbinarier i sommar

Sommaren är här. Inställd Almedalsvecka gör att vi fortsätter med digitala lösningar för att skapa diskussion om Funktionsrättskonventionen. Välkommen att bidra till att fördjupa diskussionerna och sprida kunskap om om de mänskliga rättigheterna på flera webbinarier. Följ med!

1. 25 juni: vi deltar i Funktionsrätt Sveriges webbinarium om självbestämmande enligt artiklarna 12 och 19 i Funktionsrättskonventionen. Det utgår ifrån civilsamhällets rekommendationer i rapporten Respekt för rättigheter? Anna Brandström, Mikael Klein och Ola Linder deltar. Mer information och anmälan via denna länk. Samma dag kl. 10.30-11.30 finns möjlighet att träffa företrädare för en statlig utredning om ställföreträdarskap – en fråga som är viktig för personers självbestämmande!

2. 2 juli: Vi arrangerar ett digitalt seminarium om den utvecklade jämlikhetstanken enligt Funktionsrättskovnentionen. Den allmänna kommentaren till artikel 5 i konventionen klargör vad ”Inclusive Equality” handlar om – för jämlikhet krävs en transformering av samhället som tillgodoser de mänskliga rättigheterna. Vi gräver i konceptet för att bättre kunna mäta Sveriges grad av genomförande av konventionen. Deltagare: Susanne Berg, ordförande Disability Rights Defenders Sweden (tidigare kallad föreningen Lagen som verktyg), Ola Linder Independent, jurist Living Institute, Hans von Axelson, utredare, Myndigheten för delaktighet, medverkande från Antidiskrimineringsbyrå (namn kommer).
Mia Ahlgren, Funktionsrätt Sverige är moderator och Carin Apelmo, Göteborgs rättighetscenter (ADB). Mer information och anmälan via denna länk.

3. 25 augusti: Vi är med och arrangerar ett webbinarium om Funktionsrättskonventionens allmänna kommentar 7 om aktiv involvering i beslut och övervakning. Andrea Bondesson m.fl. deltar. Mer information och anmälan via denna länk.

denna sida finns information om tidigare och kommande webbinarier i serien Respekt för rättigheter? som är civilsamhällets granskning av situationen i Sverige kring rättigheter för personer med funktionsnedsättning, samt många rekommendationer för att bättre tillgodose dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.