NYHETSBREV: maj 2020 – Universell utformning – tillgänglighet för alla 

Man kan säga att de två begreppen tillgänglighet och självbestämmande möts i det som kallas universell utformning – alltså varor och tjänster som fungerar för alla. Vi har pratat med Diana Chafik, projektledare för Rätt från början och vi själva reder ut skillnaden mellan artikel 9 och artikel 19 i Funktionsrättskonventionen, som båda tar upp tillgänglighet.

Rätt från början, Tor, Diana, Emil, står mellan två stora pilar

”Universell utformning handlar om samspel”

Diana Chafik tror egentligen att Sverige är redo för en omställning till universellt utformade varor och tjänster, men att det finns fortfarande många utmaningar. Ett är att de som ska utforma nya produkter och tjänster måste jobba på ett nytt sätt, de måste ha ett samspel med de som ska använda produkten eller tjänsten.


Närbild på titeln på Funktionsrättskonventionen

Artikel 19 kompletterar artikel 9 – och tvärtom

Begreppet tillgänglighet finns i både artikel 9 och artikel 19 i FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättningar, Funktionsrättskonventionen. Vi i projektet reder ut skillnader och likheter och hur de kompletterar varandra.


Thomas Juneborg, STIL Jönköpinga, i röd tröja.

”Jag hängde över klippkanten”

Efter en förnedrande omprövning förlorade Thomas Juneborg nästan all assistans, men räddades av att alla pågående utredningar skulle frysas. Thomas Juneborg berättar om hur omprövningarna förändrats under de senaste tio åren och vad han tycker om integritetsnära delar av grundläggande behov vid bedömning av assistans.


Europeiska ekonomiska och sociala kommittén logotyp

EESK: “Behov av Independent Living”

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, EESK, är ett rådgivande organ inom EU som tillfrågas i många frågor i lagstiftnings- och policyprocesser. EU-kommissionen har nu lämnat förslag på sysselsättningsriktlinjer för medlemsstaterna. I EESK:s yttrande uppmärksammas behovet av tillgänglighet och Independent Living i den kommande sysselsättningspolitken.


Huvud från hemsida: From institutions to living in the community

Rapport om avinstitutionalisering i EU

I förra veckan lanserades en större rapport om avinstitutionalisering i EU. Den går igenom alla EU-länder och gör en övergripande analys av läget – i rapporten konstateras att många personer i behov av samhällsstöd är segregerade i institutioner. Slutsatserna om situationen i Sverige behöver kompletteras framöver i projektet. Exempelvis är orsakerna till att personlig assistans backar inte med i rapporten.


Selina Griesser och Annemarie Isbert

1600 personer från över 100 olika länder i DRD.s nätverk

ILI-projektet Disability Rights Defenders, DRD, växer så det knakar. Efter en idé av Adolf Ratzka är tanken att de som är med i nätverket ska dela med sig av sina kunskaper och stärka varandra i kampen mot diskriminering. Selina Griesser och Annemarie Isbert  administrerar facebookgruppen och de webinarier de anordnar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.