Det finns många användningsområden för Barometern för självbestämmande. Det sade Mari Siilsalu och Susanne Elmqvist när Artikel 19 som verktyg höll sitt andra av fem slutwebbinarier förra veckan. Den kan också användas av skyldighetsbärarna, sa Suzanne Elmqvist och tog enhetschefer i gruppbostäder som exempel.
– Det finns andra brukarundersökningar men den här tar fasta på alla rättigheter som finns i Artikel 19 och tränger djupare in i rättigheterna än vad till exempel SKR.s enkät gör.
Barometern för självbestämmande är, enkelt uttryckt, ett mätverktyg som kan visa vilken grad av självbestämmande en person med funktionsnedsättning har i sitt liv, sade Mari Siilsalu, jurist i projektet, inledningsvis.
– Jag och Suzanne står som författare men egentligen kunde det stå väldigt många fler namn för Självständighetsbarometern har varit samskapat med många personer som själva har olika funktionsnedsättningar vilket varit nödvändigt för att verktyget verkligen ska kunna återspegla alla aspekter av självbestämmande.
Finns i flera format
Barometern för självbestämmande finns just nu i tre i olika format: som PDF, ett tryckt häfte som man kan beställa och i Google forms. Alla finns att beställa antingen på länken ovan eller om man klickar in sig i högermarginalen på vår hemsida.
– De olika formaten är för att tillmötesgå så många tillgänglighetsbehov som möjligt och den kommer så småningom också att finnas som lättläst, sade Mari Siilsalu.
Många användningsområden
Verktyget består av 33 frågor som alla är relaterade till självbestämmande enligt Artikel 19 i konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Men även om huvudändamålet är att testa graden av självbestämmande så finns många andra ändamål för barometern, något som Suzanne Elmqvist tog fasta på:
– Ett användningsområde är att se det som en kunskapsbas för att kunna lära sig mer om vad konventionen, framför allt Artikel 19, säger. Så den kan fungera som en inspiration att börja lära sig om sina rättigheter. Till exempel skulle den kunna fungera bra som material till en fortsättning på en studiecirkel om Artikel 19, som vårt senaste webbinarium handlade om (som nu också kan ses på Youtube).
Suzanne Elmqvist hade också flera tips till skyldighetsbärarna, det vill säga kommuner och myndigheter.
– En enhetschef i en gruppbostad skulle till exempel kunna använda det här verktyget för att göra en brukarrevision. Det finns andra brukarundersökningar men den här tar fasta på alla rättigheter som finns i Artikel 19 och tränger djupare in i rättigheterna än vad till exempel SKR.s enkät gör.
”Inte en susning om våra behov”
Mim Sörensson, själv diagnosbärare och cirkelledare för Egenmaktsgruppen i Partille och som tidigare blivit intervjuad här på hemsidan, samt en av alla de som Mari Siilsalu syftade på när hon sa att det fanns ”många författare”. Partillegruppen består av personer med NPF-diagnoser och Mim Sörensson säger att de sällan eller aldrig får sin röst hörd, men att det här har varit ett stort och viktigt undantag.
– Det är inte ofta man tagit hänsyn till våra behov eftersom man inte en haft en susning om att de ens finns. Jag har sällan varit med om ett sådant engagemang, sade hon.
Även för de utan insats?
Barbro Lewin, funktionshinderforskare vid Uppsala universitet, fanns med bland alla de ca 35 deltagarna i webbinariet. Hon undrade om verktyget också vänder sig till alla de som inte ens kommer in i systemet, eller om frågorna bara gäller de som redan har en insats. Mari Siilsalu svarade.
– Kapitel 3 i Barometern handlar om Artikel 19 b, det vill säga individuellt stöd där vi till exempel har frågan: Är du beroende av informellt funktionsstöd från familj, anhöriga eller vänner? och liknande frågor.
Barbro Lewin var nöjd med svaret men sade att det stora generella problemet i Sverige idag handlar om att få eller få behålla insatserna.
– Vi vet ju att det går neråt i Sverige. Till exempel kan personer med kognitiva funktionsnedsättningar åka ur LSS och få hemtjänst istället. Men många personer med kognitiva funktionsnedsättningar kan inte utnyttja hemtjänsten. Jag säger inte att ni gör fel utan vill bara lyfta det. Rättssäkerhetsaspekten är viktig för att Artikel 19 ska tillgodoses.
Ska fortsätta utvecklas
Under webbinariet kom man in på frågan om det fanns några problem med barometern och apropå det betonade Mari Siilsalu vikten av att fortsätta utveckla den.
– Jag vill verkligen inte att utvecklingsarbetet för barometern tar slut här. Den är kopplad direkt till den politiska situationen i Sverige just nu men den förändras hela tiden. Så därför behöver också barometern förändras så den hänger med i utvecklingen. Jag vill verkligen se den som ett levande verktyg som utvecklas i takt med verksamheter och människor, sade Mari Siilsalu.
Beställ Barometern för självbestämmande kostnadsfritt genom att mejla oss: a19projekt@independentliving.org
Läs mer om Barometern för självbestämmande här.