Blinda kan inte längre röra sig utanför sina hem. Synskadade nekas systematiskt färdtjänst och antalet som får ledsagarservice har mer än halverats på tio år. Nu måste politikerna agera. Det skriver Niklas Mattsson, ordförande Synskadades Riksförbund, SRF, på DN-debatt idag, https://www.dn.se/debatt/blinda-maste-fa-den-hjalp-de-behover-av-samhallet/
Niklas Mattsson skriver att antalet blinda som enligt Socialstyrelsens statistik beviljas ledsagarservice enligt LSS minskar drastiskt: 2 484 personer i fjol jämfört med 974 personer 2010. ”I stället hänvisas blinda till bistånd enligt socialtjänstlagen eller välviljan hos nära och kära. Det finns blinda i dag som inte får ledsagning alls. Eller endast, på nåder, får möjlighet att lämna hemmet två timmar i månaden med ledsagning”, skriver han.
Niklas Mattsson tar upp en rad exempel på hur rätten till självbestämmande och möjlighet att delta samhällslivet inskränkts för blinda och personer med synnedsättning – ”så undermåligt skyddar lagen den enskilde – så mycket har synskadades människovärde devalverat”, skriver han.
Vi har vid flera tillfällen här på projektets hemsida tagits upp synskadades villkor. Nu senast två intervjuer med Anna Quarnström, Jurist på SRF, en om att synskadade nekas färdtjänst och en om att allt fler nekas ledsagning enligt LSS plus en intervju med Andreas Pettersson med anledning av att en ung man nekas färdtjänst trots allvarliga svårigheter att resa med allmän kollektivtrafik. Tidigare har vi också intervjuat Urban Fernquist som fick sin ledsagning sänkt på grund av att han har en motionscykel hemma som ansågs ersätta behovet att komma ut och promenera.