En anställd vid Polismyndigheten har med stöd från föreningen Med lagen som verktyg anmält Polismyndigheten till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för undermåligt arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering.
Den 1 januari 2017 trädde en lagändring i kraft som innebär högre krav på arbetsgivare att arbeta främjande mot diskriminering på arbetsplatsen. Syftet är att synliggöra och eliminera risker för diskriminering på alla grunder som skyddas av diskrimineringslagen, varav funktionsnedsättning är en..
Polismyndigheten har under tiden från det att lagändringen trädde i kraft inte implementerat ett förbättrat förhållningssätt i sina interna processer ur ett funktionshinderperspektiv. Anmälan till DO visar på flera aspekter av interna processer som saknar ett integrerat funktionshinderperspektiv, vilket hindrar likabehandling och lika möjligheter i arbetslivet.
Bristen på konsekvensanalyser, dokumentation och spridning på verksamhetens alla nivåer gör att funktionshinderperspektivet inte integrerats i myndighetens verksamhet på ett operativt plan. Flera anställda har missgynnats på sätt som har tydligt samband med funktionsnedsättning.
DO har få anmälningar om aktiva åtgärder
I Lag & Avtal nr. 2 2017 säger Peter Wråke, chef för rättsenheten för arbetsliv på DO att han inte tror att det kommer bli fler anmälningar till följd av lagändringen om aktiva åtgärder. De flesta anmälningarna handlar enligt Wråke inte om aktiva åtgärder. Vidare sa han vid denna tidpunkt att DO inte planerat någon tillsyn rörande arbetsgivares arbete med aktiva åtgärder.
Endast tre av alla tillsynsbeslut som ligger ute på DOs hemsida (februari 2018) behandlar aktiva åtgärder enligt de nya reglerna, men inte heller de ger mer information än lagtexten om hur arbetet ska gå till.
Ärendet kan klargöra vad aktiva åtgärder innebär
I anmälan lyfts både bristen på främjandearbete och konkreta missgynnanden. Anmälan antyder att ett bättre främjandearbete hade haft positiv effekt inom myndigheten för flera anställda.
Föreningen Med lagen som verktyg anser att DO bör utreda denna anmälan och påbörja ett arbete föra att se till att myndigheten förbättrar sitt arbete med aktiva åtgärder. Eftersom det saknas tydlig vägledning för arbetsgivare för hur de ska genomföra aktiva åtgärder som får faktisk effekt på arbetsgivares förhållningssätt till lika rätt oberoende av diskrimineringsgrund kan ärendet bli belysande för myndigheter och andra arbetsgivare.
—DO kan i handläggningen av anmälan bidra till att klargöra att aktiva åtgärder mot diskriminering ska tas på allvar och integreras i verksamheten för konkret effekt, säger Lagen som verktygs jurist Ola Linder.
Lagen som verktyg har utan framgång sökt Polismyndigheten för att ta del av dokumentationen. I kontakt med Polisstationen i Farsta hänvisades till HR-avdelningen som inte gett något svar. Om myndigheten har bedrivit ett förebyggande arbete på alla grunder så har det bevisligen inte nått ut i hela verksamheten.