Raul Wallenberg-institutet skriver om Artikel 19 som verktyg

Raoul Wallenberg-institutet, RWI, skriver i sin  årsrapport, Year in Review 2020 två olika artiklar om vårt projekt. Texterna i rapporten, som bara finns på engelska, fungerar utmärkt som sammanfattningar på vad projektet Artikel 19 som verktyg i grund och botten handlar om.

Anna Bruce, MR-expert i utredningen Stärkt assistans på ett webbinarium 2020.
Anna Bruce

Den första artikeln, på sidan 35 och 36, handlar om projektet generellt. Bland annat tar de upp vårt bedömningsverktyg som vi presenterade här på hemsidan tidigare i veckan. Framför allt lyfts involveringen av rättighetsbärarna i framtagandet av indikatorerna som något som skiljer det här bedömningsverktyget från redan befintliga brukarundersökningar.
– Vi måste komma närmre människors erfarenheter än de befintliga mätverktygen gör. Vi måste fokusera på saker som betyder något på riktigt i människors liv, säger Anna Bruce, Forskare på MR-frågor, RWI, som intervjuas i artikeln.

Den första artikeln tar också upp den gapanalys som projektet kommer att presentera under hösten. ”Gapet” i det här fallet syftar på skillnaden mellan intentionerna i artikel 19 i FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, CRPD, och hur det är i verkligheten.
– Utan en bred och realistisk gapanalys av svensk lag, politik och praxis med artikel 19 kan vi inte använda CRPD som ett verktyg för förändring. Vi måste överbrygga klyftan mellan CRPD och de liv människor får leva. Analysen av den klyftan är det första steget, säger Anna Bruce.

Den andra artikeln, på sidan 55 och 56, handlar om vår Legal Clinic med studenter på Juridiska fakulteten på Lunds universitet som Anna Bruce leder. Studenterna gör en fallstudie baserad på ett verkligt rättsfall under en period på åtta till tio veckor. En av poängerna är att uppgiften ger studenterna praktisk erfarenhet av att arbeta med ett riktigt fall.
– Det har varit ett sätt att möta verkligheten och se hur lagen tar plats och hur man kan vara en del av det, säger Anna Lie, en av studenterna i 2020 års Legal Clinic och som intervjuas i artikeln.
År 2020 var ämnet för studien den omtvistade 65-årsgränsen för rätten att få personlig assistans i Sverige. Sist i artikeln uttalar sig Ola Linder, projektledare Artikel 19 som verktyg och jurist på Independent Living Institute, ILI;
– På grund av det utmärkta arbetet studenternas gjort och samarbetet med RWI, har vi fått en djup och systematisk MR-analys på en fråga som vi identifierar som central för personer med funktionsnedsättning i Sverige. Vår organisation skulle annars inte ha kunnat frigöra den tid och den juridiska expertis som krävs för det.

Vi återkommer till både gapanalysen och till Legal Clinic här på hemsidan under hösten.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.