När frågan om framtiden i spåren av Coronapandemin diskuterades på vårt webbinarium på MR-dagarna spådde de flesta att pandemin skapat utrymme för en bättre politik framöver. Och nästa år kanske det finns ett svenskt MR-institut som hjälper till att lyfta frågorna. Men inget kommer att ske utan fortsatt hårt arbete i Funktionsrättsrörelsen, manar flera röster i det här nyhetsbrevet.
Dålig koll på rättighetslagstiftning i kommunerna
På Mänskliga rättighetsdagarna arrangerade Independent Living Institute och STIL ett webbinarium med titeln: Har du makt över ditt liv? En fråga om var du bor. Förutom Ola Linder deltog Anna Quarnström, förbundsjurist SRF och ordförande Funktionsrätt Stockolms stad, Annika Taesler, styrelseledamot STIL, och debattören Martin Klepke, politisk redaktör på tidningen Arbetet.
Civilsamhällets funktion som blåslampa behövs
Det mesta tyder på att det ska bli ett svenskt MR-institut nästa år. Förre utredaren Lise Bergh är förhoppningsfull och tror institutet ska kunna lyfta MR-frågorna i Sverige. Här finns också länkar till ytterligare intervjuer om MR-institutet på Assistanskoll.
65-årsgränsen – ”en direkt diskriminerande bestämmelse”
Idag kan ingen som fyllt 65 få beviljat personlig assistans om ansökan inte gjorts senast dagen innan 65-årsdagen. Under höstterminen 2020 arbetade fyra juriststudenter med att undersöka hur det rimmar med Funktionsrättskonventionen och Europakonventionen. Här är deras rapport.
Dåligt fungerande tolktjänst
Med anledning av en rapport Ola Linder skrivit om rätten till jämlikhet för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet anordnade Independent Living Institute, Disability Rights Defenders Sweden, och STIL ett webbinarium. ”Uppfriskande med nya perspektiv på frågorna” sa flera av deltagarna.
Ekonomin – en artikel 19-fråga
Sedan starten av vårt projekt Artikel 19 som verktyg har vi haft ett samarbete med Egenmaktgruppen i Partille. Gruppen arbetar med oss i att ta fram ett bedömningsverktyg för Artikel 19. Samarbetet har varit mycket lyckat och gett oss stora insikter. Bland mycket annat har gruppen lyft frågan om dålig ekonomi.
”Skuggorna på människosynen finns kvar”
I Artikel 19 som verktygs podcast Vems val? berättar DHRs förbundsordförande Åsa Strahlemo om bakgrunden till att Funktionsrättsrörelsen kräver en ursäkt för institutionerna. Även här kommer de in på frågan om dålig ekonomi och det kommande MR-institutet.
Enkät för funktionsrättsaktister!
Om du är mellan 18 och 35 och definierar dig som funktionsrättsaktivist och en person med normbrytande funktionalitet så har du möjlighet att delta i en undersökning om funktionsrättsaktivism. Miro Griffiths, forskare och styrelseledamot i Independent Living Institute, genomför undersökningen.