NYHETSBREV: april 2021 – Ljusning för MR-frågor i sikte

När frågan om framtiden i spåren av Coronapandemin diskuterades på vårt webbinarium på MR-dagarna spådde de flesta att pandemin skapat utrymme för en bättre politik framöver. Och nästa år kanske det finns ett svenskt MR-institut som hjälper till att lyfta frågorna. Men inget kommer att ske utan fortsatt hårt arbete i Funktionsrättsrörelsen, manar flera röster i det här nyhetsbrevet.

MR-dagarnas logotype: MR i stora versaler och dagarna i i små versaler i vitt på lila botten.

Dålig koll på rättighetslagstiftning i kommunerna

På Mänskliga rättighetsdagarna arrangerade Independent Living Institute och STIL ett webbinarium med titeln: Har du makt över ditt liv? En fråga om var du bor. Förutom Ola Linder deltog Anna Quarnström, förbundsjurist SRF och ordförande Funktionsrätt Stockolms stad, Annika Taesler, styrelseledamot STIL, och debattören Martin Klepke, politisk redaktör på tidningen Arbetet.

Glad Lise Bergh på skogspromenad.

Civilsamhällets funktion som blåslampa behövs

Det mesta tyder på att det ska bli ett svenskt MR-institut nästa år. Förre utredaren Lise Bergh är förhoppningsfull och tror institutet ska kunna lyfta MR-frågorna i Sverige. Här finns också länkar till ytterligare intervjuer om MR-institutet på Assistanskoll.

RAOUL WALLENBERG INSTITUTE OF HUMAN RIGHTS AND HUMANITARIAN LAW

65-årsgränsen – ”en direkt diskriminerande bestämmelse”

Idag kan ingen som fyllt 65 få beviljat personlig assistans om ansökan inte gjorts senast dagen innan 65-årsdagen. Under höstterminen 2020 arbetade fyra juriststudenter med att undersöka hur det rimmar med Funktionsrättskonventionen och Europakonventionen. Här är deras rapport.

Ola Linder från ett webbinarium om tolktjänst, mars -21.

Dåligt fungerande tolktjänst

Med anledning av en rapport Ola Linder skrivit om rätten till jämlikhet för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet anordnade Independent Living Institute, Disability Rights Defenders Sweden, och STIL ett webbinarium. ”Uppfriskande med nya perspektiv på frågorna” sa flera av deltagarna.

Två personer vid ett bord

Ekonomin – en artikel 19-fråga

Sedan starten av vårt projekt Artikel 19 som verktyg har vi haft ett samarbete med Egenmaktgruppen i Partille. Gruppen arbetar med oss i att ta fram ett bedömningsverktyg för Artikel 19. Samarbetet har varit mycket lyckat och gett oss stora insikter. Bland mycket annat har gruppen lyft frågan om dålig ekonomi.

Vems Val podcast logotyp men utan text utan bara med symbolen för lud ur högtalare och Lagen som verktygs-mannen

”Skuggorna på människosynen finns kvar”

I Artikel 19 som verktygs podcast Vems val? berättar DHRs förbundsordförande Åsa Strahlemo om bakgrunden till att Funktionsrättsrörelsen kräver en ursäkt för institutionerna. Även här kommer de in på frågan om dålig ekonomi och det kommande MR-institutet.

Enkelt plakat med texten "SKÄRP ER".

Enkät för funktionsrättsaktister!

Om du är mellan 18 och 35 och definierar dig som funktionsrättsaktivist och en person med normbrytande funktionalitet så har du möjlighet att delta i en undersökning om funktionsrättsaktivism. Miro Griffiths, forskare och styrelseledamot i Independent Living Institute, genomför undersökningen.

Sist men inte minst önskar vi alla en skön valborg och 1.a maj!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.