NYHETSBREV: september 2020 – FN underkänner svensk rätt

Richard Sahlin har tidigare förlorat i den svenska arbetsdomstolen men nu vunnit sitt mål i FN. Samtidigt debatteras den personliga assistansen intensivt, bland annat på grund av att (V), (Kd) och (M) gått ut och krävt ett förstatligande av insatsen. Dessutom motstridiga nyheter om hemtjänst och ledsagarservice,  aktiv involvering, tillgängliga arbetsplatser och fler avsnitt av podden Vems val?


Richard Sahlin

Viktig seger mot Sverige för Rickard Sahlin

Trots bäst kvalifikationer fick Richard Sahlin inte jobbet som lektor på Södertörns högskola – den hjälp han behöver med teckenspråkstolkning ansågs för dyr. Arbetsdomstolen gick på universitetets linje men nu har FN-kommittén konstaterat att Rickard Sahlin diskriminerats. Detta i läglig tid för att användas i den nya utredningen Förstärkt tolktjänst för jämlikhet och delaktighet.

 


Utred rätten till assistans först!

Just nu diskuteras den personliga assistansen intensivt och det är flera frågor på gång samtidigt.  Frågorna, bland annat att LSS-utredningen går ut på remiss, krav på förstatligande och den ”elfte insatsen”, hänger på många sätt ihop. Artikel 19 som verktyg visar hur.

 


Elisabeth Abiri om involvering”Brott mot regeringsformen”

På ett webbinarium om aktiv involvering, alltså rätten för personer med funktionsnedsättning att involveras i arbetet i samhällets olika organ, blottlades stora brister. Detta är inte bara i strid med FN-konventionen utan också med regeringsformen sade Elisabeth Abiri, människorättskonsult på Emerga.


Motstridiga nyheter om hemtjänst och ledsagarservice

Artikel 19 som verktyg har tittat närmare på olika beslut som rör hemtjänst och/eller ledsagarservice. Socialtjänstlagen ger kommunerna stora möjligheter att själva definiera vad som är skäliga levnadsvillkor och även ta hänsyn till kommunens resurser. Samtidigt fattas också beslut som pekar i positiv riktning.

 


ArbetsplatsArbetsplatser ska vara tillgängliga från början

Nya arbetsplatser måste från och med i januari 2021 vara utformade så att de är tillgängliga redan från början. Det framgår av Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter för arbetsplatsens utformning. Samma krav ställs på arbetsplatser som ska byggas om. Detta skriver Funktionsrätt Sveriges projektet Rätt från början på sin hemsida.

 


Vems Val podcast logotyp men utan text utan bara med symbolen för lud ur högtalare och Lagen som verktygs-mannenVår podcast ”Vem val?” med Maria Johansson och Hans von Axelson

Maria Johansson, tidigare ordförande i DHR, berättar i Vems val? nr 5 om torsdagsaktionen som under flera år krävde en lag som förbjöd bristande tillgänglighet som diskriminering. I Vems val? nr 4 diskuterar vi jämlikhet, anti-diskriminering och Universell utformning men Hans von Axelson från Myndigheten för delaktighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.