NYHETSBREV: mars 2021 – Institutionernas tid är inte över

I början av mars krävde funktionsrättsrörelsen staten på en ursäkt till alla de som bott på institution. Samtidigt påminde de om att institutionernas till viss del fortfarande lever kvar idag – i strukturer, fördomar och i arbetssätt.
I det här nyhetsbrevet har vi också tre artiklar och ett podcastavsnitt som på olika sätt tar upp frågan om hur personer med intellektuell funktionsnedsättning, IF, ska erhålla sina rättigheter.
Och en dålig nyhet om en dom som friar Försäkringskassan från ansvar.

Åsa Strahlemo med DHR-i stora bokstäver som bakgrund.

Ursäkt för institutionerna

På ett webbinarium i början av mars krävde funktionsrättsrörelsen staten på en ursäkt till alla de som bott på institution. Men institutionernas tid är inte över, sade flera av deltagarna på webbinariet. ”Vi får inte tro att den människosynen är borta för att de stora institutionerna är stängda. Samma anda lever till viss del kvar i strukturer, fördomar och i arbetssätt idag, sade Bengt Eliasson (L).

Gunilla Thunberg under en zoom-interrvju.

”Vi förstår honom ändå”

Forskning visar på starkt samband mellan kommunikationssvårigheter och utmanande beteenden. Det säger Gunilla Thunberg, forskare och logoped på Dart, som är övertygad om att kunskap hos assistenter och personal som arbetar med personer med autism och/eller med IF är nyckeln till deras rättigheter.

Jenny Rosendahl utanför specialpedagogiken, Stockhols universitet. Träd medhöstfärger i bakgrunden.

450 sidor intervjuer med personer med IF

Jenny Rosendahl forskar på inflytande och delaktighet inriktat på unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. I hennes intervjuer med personer i målgruppen kan hon se stigmatisering och en tydlig brist på inkludering i samhället. För att bryta detta krävs en insats från omgivningen. Lyssna och förändra! säger hon.

En rosa JAG-ballong mot svartgrå bakgrund.

Fördomar mot närstående som god man

Rätten till en god man som den assistansberättigade kan kommunicera med är en av JAG:s allra viktigaste frågor.  Men det finns fördomar mot närstående som god man och lagstiftningen som styr det fokuserar mest på att skydda individerna i ekonomisk och juridisk bemärkelse. Och alldeles för lite på att sörja för person –  alltså stöd i beslutsfattande och personliga angelägenheter, säger Anna Strimbold, jurist på JAG.

Vems Val podcast logotyp men utan text utan bara med symbolen för lud ur högtalare och Lagen som verktygs-mannenJAG i Vems val?

I Vems val? nr 09, Artikel 19 som verktygs podcast, pratar Jamie Bolling och Ola Linder med gästerna Magnus Andén och Gerd Andén från JAG.  Gerd Andén berättar historien bakom JAG och det blir ett samtal om institutioner, jämställdhet,  personlig assistans och om varför det är så viktigt med personligt utformat stöd för de som behöver det.

Försäkringskassans skyltSvea hovrätt friade Försäkringskassan från ansvar

Svea hovrätt ändrade en tidigare tingsrättsdom, att Försäkringskassan skulle betala diskrimineringsersättning till Ulrika Norelius Centervik. Försäkringskassans hemsida var inte möjlig att använda för henne och hon kunde därmed inte ansöka om föräldrapenning. ”Hovrätten har intagit en mycket konservativ hållning till diskrimineringsskyddet, vilket leder till ett ohållbart domslut”, kommenterar Ola Linder som hoppas DO och Ulrika Norelius Centervik överklagar domen till HD.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.