Nora vann i kammarrätten

Efter fyra år av domstolsprocesser ger nu kammarrätten, med stöd av den nya bestämmelsen i 9a §, Nora Eklöv rätt till personlig assistans på arbetet – under hela arbetsdagen.
Men Nora säger att hon har svårt att fira segern – glädjen blandas med oro för hur domen ska tolkas och frustration över att stadsdelsförvaltningen kommer billigt undan.

Närbild på Nora Eklöv i väntan på att en demonstration ska börja. På Söder torg i Visby.

Efter en rad domstolsprocesser, som vi skrivit om tidigare här på vår hemsida, har nu Nora Eklöv, tidigare generalsekreterare för Unga rörelsehindrade och krönikör på Assistanskoll, med juridisk hjälp av Gabriel Boulos, STIL, och Ola Linder, ILI, vunnit en viktig seger i kammarrätten, som är näst högsta instans för förvaltningsärenden.
– Förut hade jag 10 timmars assistans i veckan för arbetet men nu har jag rätt till assistans för hela arbetsdagen, säger hon.

Intyg från arbetsgivaren bakom nya domen

Att kammarrätten kommit fram till ett annat beslut än förvaltningsrätten tror Nora Eklöv främst beror på två saker. Det ena är tydligare ADL-intyg och det andra ett intyg från hennes arbetsgivare om att det inte går att anpassa Noras arbetsplats bättre än vad som redan gjorts.
– I domen skriver de över en halv sida om det – att jag inte kan ta mig upp på egen hand om jag faller och att jag är i behov av handräckning. Jag kan till exempel inte bära tyngre föremål och att det inte går att ha alla pärmar,  stående i en höjd som jag når, eftersom det är så många.

Behöver inte ens be om ursäkt

Men glädjen av domens utfall grumlas av en viss frustration och oro. En är frustrationen över att själv inte få någon ersättning för sina fyra otroligt jobbiga år av processande samtidigt som Farsta stadsdelsnämnd haft möjlighet att bryta mot lagen och mänskliga rättigheter i fyra år och kommer undan helt utan påföljder.
– Det känns konstigt att jag, som haft rätt hela tiden, är den enda som ”drabbats”. För stadsdelsnämnden har det troligtvis inte kostat någonting alls och de behöver inte ens be mig om ursäkt.

Kan överklagas

En annan sak är den oro det innebär att Farsta stadsdelsnämnd kan överklaga domen till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD. Den frågan är fortfarande oviss och det kan bli en orolig väntan i tre veckor innan domen kommer att vinna laga kraft om ett överklagande uteblir.
– Det är svårt att säga vad oddsen är på att de ska överklaga och sedan vinna i HFD. Sånt händer ju även om det inte är så ofta.

Räknas studier som arbete?

Ytterligare en källa till oro är att Nora ännu inte vet vad domen kommer att innebära för hennes nuvarande situation. När Nora Eklöv överklagade förvaltningsrättens dom arbetade hon men nu har hon börjat plugga till journalist på Södertörns högskola. I den relativt nya paragraf 9a står ”aktivitet utanför hemmet” och enligt förarbetena i LSS är det solklart att det inte görs någon skillnad på arbete och studier men hon är ändå rädd att det återigen blir en tolkningsfråga och att stadsdelen skulle kunna tolka det på ett för henne negativt sätt.
– I domen skriver de om arbete, så jag vet inte alls vad det kommer innebära för mina studier. Fast i praktiken är mina behov ännu större nu eftersom miljöerna jag kommer att befinna mig på inte alls kommer att vara lika anpassade som på kontoret i Farsta.
Så nu väntar Nora ännu på vad Farsta stadsdelsnämnd ska fatta för beslut om assistans för hennes studier. Om det blir ett negativt besked tvekar hon inte:
– Då överklagar jag igen. Vid det här laget borde de veta att jag kommer att göra det. Även om det ju kan innebära ytterligare fyra år av processer…

9a § i LSS om väntetid vid aktivitet

Domen är också en seger för funktionsrättsrörelsen. Den paragraf i LSS som tillämpats är den som ändrades 2018 i samband ”nödstoppet”: 9a §. Det var i oktober 2017 som Försäkringskassan mer eller mindre slog larm och varnade regeringen om följderna av en HFD-dom skulle innebära att all väntetid och beredskap mellan preciserade hjälpbehov skulle försvinna. Efter stora påtryckningar från funktionsrättsrörelsen lät dåvarande ansvarig minister Åsa Regnér ändra lagen 2018 till att gälla arbetssituationen i sin helhet: ”Personlig assistans för andra personliga behov avser även… tid när en assistent behöver vara närvarande i samband med en aktivitet utanför den enskildes hem på grund av att ett hjälpbehov kan förväntas uppstå”, blev den nya skrivningen i 9a § LSS.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.