Diskrimineringslagen innehåller förbud mot att diskriminera på ett antal samhällsområden (2 kapl). Dessutom finns (i 3 kap.) krav på att arbeta förebyggande mot diskriminering med aktiva åtgärder inom arbetslivet och utbildning.
Diskrimineringsombudsmannen (DO) har (enligt 4 kap.) som uppgift att utöva tillsyn över att diskrimineringslagen efterlevs. I tillsynen över aktiva åtgärder har DO enligt diskrimineringslagen tillgång till sanktionsmöjligheter. I diskrimineringsärenden har DO talerätt i domstol, men då krävs att en enskild samtycker till processen.
Regeringen har i augusti tillsatt (dir. 2018:99) utredningen En effektiv och ändamålsenlig tillsyn över diskrimineringslagen, som ska undersöka och lämna förslag på hur tillsynen över aktiva åtgärder kan förbättras för att de ska få större genomslag i samhället.
Lagen som verktyg har granskat alla ärenden som rörde aktiva åtgärder från 1 januari 2017 till februari 2018 – samt några ärenden om diskrimineringsförbuden – för att förstå DO:s arbete med tillsyn över diskrimineringslagen.
På ett frukostseminarium den 19 oktober kl 9-11.30 i vår konferenslokal på Storforsplan 36:10tr i Farsta presenteras resultaten av Ola Linder, jurist på Lagen som verktyg.. Därefter följer en diskussion utifrån frågorna:
- Har tillsynen önskad effekt?
- Är sanktionerna tillräckliga och effektiva?
- Vilken förbättringspotential finns?
- Krävs lagändringar?
I denna deltar bland andra:
- Elisabeth Abiri, Senior Advisor Emerga
- Paul Lappalainen, doktorand i diskrimineringsrätt
- Lena Svenaeus, fil.dr. i rättssociologi
Vid seminariet presenteras även en intervjuundersökning om antidiskrimineirngsbyråernas verksamhet, genomförd av Lagen som verktygs praktikant Erik Sandström.
Anmälan med mail till emil@independentliving.org senast 17 oktober.
Frågor: Emil Erdtman 08-506 221 60
Kalendarium med uppdateringar av programmet