Essä om Artikel 19, möten med framtida samarbetspartner, nya remissvar och på plats på Järvaveckan.
Rätten till ett självbestämt liv i samhällsgemenskapen
– Essä om grunderna i Funktionsrätts-konventionens Artikel 19 och Independent Livingideologin.
Vad säger artikel 19, och hur kan den användas? I ett samarbete mellan ILI och STIL har Ola Linder, jurist och projektledare för Artikel 19 som verktyg och Susanne Berg, för närvarande frilansande ”assistansaktivist”, skrivit en essä om Artikel 19.
De första mötena med kommunerna
Projektet har nu haft de första mötena med två av de kommuner som vi ska samarbeta med, Järfälla och Upplands Väsby. Syftet med samarbetet är att bland annat att skaffa ett bättre underlag för det vi kallar uppföljningsverktyget, det som ska mäta i vilken mån Sverige lever upp till Artikel 19. Tanken är att vi med hjälp av personer ur målgruppen ska kunna konstruera frågor som kan visa till exempel graden av självbestämmande och delaktighet.
Samarbete med Rätt från början
Artikel 19 som verktyg hade i mitten av maj ett möte med Funktionsrätt Sveriges Arvsfondsprojekt Rätt från början. Rätt från början handlar om universell utformning och har varit igång sedan januari i år. Mötet resulterade i en plan på ett gemensamt seminarium under hösten.
Påverkansarbete på olika nivåer
Projektet har lämnat remisser om regeringens förslag om höjd ålder för pension och andra trygghetssystem, inklusive assistansen, och en nationell institution för mänskliga rättigheter.
Tillsammans med det andra Independent Living Institute-projektet Disabled refugees welcome deltog Artikel 19 som verktyg på Järvaveckan. Vi hade intressanta samtal och delade ut information om projektet – en bra uppvärmning inför Almedalsveckan, då vi kommer finnas på plats och delta i seminarier. Vi kanske ses där!