Samarbete med Rätt från början

Artikel 19 som verktyg har inlett ett samarbete med Funktionsrätt Sveriges Arvsfondsprojekt Rätt från början. Rätt från början handlar om universell utformning  och har varit igång sedan januari i år. Mötet resulterade i en plan på ett gemensamt seminarium under hösten.

Rätt från början har tre uttalade fokusområden: arbete, utbildning och bostad. Tanken är att de ska utveckla processer och metoder som ska testas tillsammans med målgrupperna, d v s Funktionsrätt Sveriges olika medlemsförbund.

Det har tidigare funnits en rad  projekt på temat universell utformning och tanken är att Rätt från början ska ta ytterligare ett steg mot det konkreta; att omsätta teorierna till praktisk verklighet. Bland annat därför samarbetar de med Certec vid Lunds Tekniska Högskola och Ikano bostad. De har också inlett ett samarbete med ArkDes, arkitektur och designmuseet i Stockholm, som de säger ”lovar gott”.

Det är relativt nytt med att samarbeta med en näringslivspart på en kommersiell marknad, som Ikano, vilket projektdeltagarna beskriver som intressant men samtidigt som en utmaning. Frågan är bland annat hur långt de som kommersiella aktörer är beredda att gå för att uppnå design som är tillgänglig för alla. Projektet handlar mycket om ”de som inte syns”, säger Emil Erdtman.
– Om de på en arbetsplats som aldrig fått en chans att jobba där för att lokalen inte varit tillgänglig.

Våra två olika projekt har många beröringspunkter. Artikel 19 c handlar om att samhällsservice och anläggningar som är avsedda för allmänheten också ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Mötet avslutades med att de två projekten bestämde att hålla ett gemensamt seminarium någon gång under hösten, där expertis på både juridik, MR-frågor och design kan mötas och diskutera framkomliga vägar för att nå upp till de krav Funktionsrättskonventionen ställer.

Rätt från början kommer, liksom Artikel 19 som verktyg, att närvara under Almedalsveckan och har ett seminarium måndag 1 juni 13.00.

 

Projektet Rätt från början:
Victoria Smedman, projektledare
Tor Gustafsson, kommunikatör
Emil Erdtman, doktorand

Kontaktinformation finns på Funktionsrätt Sveriges hemsida.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.