Samarbetet med kommunerna inlett

Therese Åberg och Jenny Rosendahl – samarbetspartners i Järfälla.

Projektet har nu haft de första mötena med två av sammarbetskommunerna, Järfälla och Upplands Väsby. Syftet med samarbetet är att bland annat att skaffa ett bättre underlag för det vi kallar uppföljningsverktyget, det som ska mäta i vilken mån Sverige lever upp till Artikel 19. Tanken är att vi med hjälp av personer ur målgruppen ska kunna konstruera frågor som kan visa  graden av självbestämmande och delaktighet.

Mötet med Järfälla

I Järfälla mötte projektet Jenny Rosendahl som arbetar som verksamhetsutvecklare för sådant som rör fritid och inflytande för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Men hon jobbar också som kommundoktorand och forskar på Stockholms Universitet på ämnet inflytande och delaktighet för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Jenny Rosendahl har alltså lång erfarenhet av att intervjua personer från målgruppen intellektuell funktionsnedsättningar. Hon säger att man måste tänka ”ett extra varv” då men intervjuar personer ur den målgruppen.
– Jag har fått jättemånga långa intelligenta svar men det krävs att man anpassar frågorna. Man ska inte gå in i det lättvindigt men man ska heller inte tro att de inte kan.

I Järfälla finns en rad fritidsaktiviteter som är riktade mot personer med intellektuella funktionsnedsättningar, bland annat ett inflytandecafé och Jenny själv har haft en grupp ”medforskare” bestående av personer med ur målgruppen. Hon säger att hon delvis hittat på sina egna metoder och eftersom det går lättare för dem att prata utifrån något de ser så använder hon bilder och samtalsmatta som är ett sorts samtalshjälpmedel.
– Många säger att de är ”ja-sägare” men jag tror att det beror på hur man ställer frågor och hur man jobbar med gruppdynamiken. Det gäller ju att de känner sig trygga med personen som intervjuar.

I oktober är det tänkt att vi i projektet ska göra ett besök i Järfälla och vara med en dag då inflytandecaféet har öppet.

På mötet deltog också Therese Åberg, fritidsledare och ansvarig för fritidsverksamheten Hängmattan.

Mötet med Upplands Väsby

Den andra kommunen som projektet besökt var Upplands Väsby. I Upplands Väsby finns inga färdiga grupper utan projektet får på ett annat sätt börja ”från början”. Men med hjälp av Katarina Blomstrand, sakkunnig på kvalitetsenheten, Sara Nystrand, affärsutvecklare på Nytida och Mikael Romanic, samordnare på Lokevägens gruppboende, ska vi samla personer ur målgrupperna på en temadag. Projektet får då möjlighet att presentera planerna och hoppas att några av deltagarna vill ställa upp på att diskutera frågor om självbestämmande och delaktighet med oss.

Mikael Romanic poängterar vikten av att anpassa materialet och vårt besök, att materialet ska vara lättläst och att brukarna inte ska behöva sitta för långa stunder och lyssna.
– Om de hör ”Artikel 19 i Funktionsrättskonventionen” kommer de att backa, det måste vara konkret och något som lockar intresset, säger han.

Temadagen är tänkt att hålls någon gång i början av nästa år.

De andra kommunerna som projektet ska samarbeta med är Lund och Partille.

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.