NYHETSBREV: Juli 2019 – Hur ser det ut i Sverige med rätten till ett självbestämt liv?

Rätten till ett självbestämt liv är tydligt kopplat både till icke-diskriminering och att få personligt stöd. I detta nyhetsbrev så finns mycket om detta. Dessutom hoppas vi att ni vill bidra till projektet genom att fylla i en anonym enkät om mänskliga rättigheter, delaktighet och självbestämmande. Och fortsatt god sommar!

Läs vår intervju med Nora Eklöv som är på väg mot sin fjärde överklagan för rätten till en fungerande assistans så hon kan leva i samhällsgemenskapen som andra. Hennes berättelse belyser väl hur det kan krävas kamp för att kunna få sina rättigheter och hur samhället inte lever upp till artikel 19.

Bild på Nora Eklöv

Vår praktikant Alex Caputo Janhager från Kanada skrev om det svenska politiska systemet och independent living i Sverige under sin praktik hos oss. Texten är på engelska och ger en bra översikt för en som vill lära sig om det svenska politiska systemet. Tack Alex för din insats och tid hos oss!

Bild på Jamie Bolling och Alex Caputo Janhager

”Institutionaliserng är en allvarlig form av diskriminering” – läs vårt referat från en internationell konferens i Stockholm där bland andra Theresia Degener, Gerard Quinn, Anna Bruce och Paul Lappalainen pratade. Konferensen var ett samarbete mellan Stockholms universitet och Berkeley Law.

Bild på föreläsning på Stockholms universitet

Projektet var i Almedalen. Läs Erik Tillanders referat av ett seminarium om rätten till assistans för ett självbestämt liv i samhällsgemenskapen som arrangerades av STIL.Bild på #ILoveVisby i Almedalen

ENKÄT: Vad betyder mänskliga rättigheter, självbestämmande och delaktighet i samhället för dig? Har du tillgång till dina rättigheter? Det och mer kan du svara på i vår enkät. Svaren kommer hjälpa oss komma vidare i förståelsen för frågorna och bidra till projektets inriktning framöver. Svara senast den 29 juli, då Nora Eklöv, vår projektambassadör, kommer sammanställa svaren.

Om projektet Artikel 19 som verktyg

Independent Living Institutes arvsfondsprojekt om självbestämmande och delaktighet, Artikel 19 som verktyg, startade i april i år. Projektet har ett fokus på juridiken och indikatorer för lika rätt och bättre delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning. Projektet kommer att använda och utveckla hemsidan lagensomverktyg.se och administrera anmälningstjansten.se. Utskick sker via Lagen som verktygs prenumerantlista.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.