Framtidsseminarium

Ägde rum 12 maj 2017 på Sensus möte.

Rättsskyddet i Sverige för fri- och rättighetskränkningar, inklussive i diskrimineringsfall, är bristfälligt. Projektet Lagen som verktyg och föreningen Med lagen som verktyg vill därför bygga en ekonomiskt hållbar verksamhet som arbetar för samhällsförändring och stärkt diskrimineringsskydd genom att driva diskrimineringsfall till domstol.

Projektet säljer redan utbildningar och föreläsningar. Den ideella föreningen planerar att bygga en processfond. Dessutom vill några aktörer starta en insamlingsstiftelse för att finansiera strategiska rättsfall på alla diskrimineringsgrunder.

Det finns goda förebilder internationellt där NGO:er framgångsrikt bekämpar funktionshinderdiskriminering med utbildning och juridik. Men organisation, finansiering och juridiska metoder måste förmodligen anpassas till svenska förhållanden.

Att driva strategiska rättsfall i domstol kan innebära påtagliga ekonomiska risker. Och förutom finansiering handlar det även om organisering av processverksamheten. Hur ska till exempel jurister engageras och strategiska fall fångas upp?

Den 12 maj presenterar vi en idéskiss som vi vill diskutera med de som arbetar juridiskt inom funktionshinderrörelsen – och med andra intresserade.

Frågor att diskutera är bland annat:

  • Hur ska strategiska fall fångas upp?
  • När är ett fall strategiskt och vilka ska bestämma det?
  • Hur ska jurister engageras och den enskilde klagandes ekonomiska risker minimeras?
  • I vilken associationsform ska verksamheten bedrivas?

Dokumentation och diskussionsunderlag från seminariet kommer under juni 2017.

MLSV logo är en ideell förening som utreder och driver diskrimineringsfall Swish Stöd rättsprocesserna via swish 123 063 01 94

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.