Lustfyllt grävjobb i IL-rörelsens förflutna

Podden Full Rulle har under senaste året tagit sig an IL-rörelsens historia. I serien Pionjärerna intervjuar Emma Åstrand och Tobias Holmberg, båda engagerade i STIL, IL-rörelsens pionjärer som sedan följs upp med resonemang i studion.
– Det känns lite som att ha det här samtalet med sin gamla morfar som man kanske borde ha haft tidigare men alltid skjutit upp, säger Tobias Holmberg.

Emma Åstrand och Tobias Holmberg.

Serien om pionjärerna har pågått sedan förra våren men Full Rulle-podden hade då redan funnits i ungefär ett år. Emma Åstrand säger att det fanns en saknad av röster som deras bland ”funkispoddarna”.
– De diskussioner och samtal vi för fanns överhuvud taget inte representerade. De som funnits har ofta varit diagnosbundet, kanske med föräldrar som pratar och med lite tycka-synd-om-mentalitet, men det är ju inte alls det perspektivet vi är ute efter utan vill lyfta allt till en strukturell nivå, säger Emma Åstrand.

Berättelser om en tid då de inte var födda

Tilltalet är lätt och lustfyllt men de backar aldrig för de intellektuellt ibland snåriga frågorna. De säger att de fått mycket positiv respons men tror att det också beror mycket på de personer de intervjuat: Adolf Ratzka, Bengt Elmén, Heléna Karnström, Susanne Berg och Wenche Willumsen. Tobias Holmberg säger att han och Emma Åstrand fått fungera som samtidskommentatorer till pionjärernas berättelser.
– Det är ju väldigt kloka människor som vi intervjuat och som vi sedan fått reflektera över utifrån våra perspektiv. Det de berättar om utspelar sig ju i en tid innan vi ens var födda. Målet har varit att ha en hög intellektuell nivå och göra det lättillgängligt utan att för den skull vara rädda för att gå in i de djupa intellektuella diskussionerna. Vi tycker det saknats.

Antagen till utbildning i ljudproduktion

Just när de svarar på frågan om vad de har för tidigare erfarenheter eller utbildningar på området skrattar Tobias Holmberg till och säger att han samtidigt fick ett mejl om att han blivit antagen till en utbildning i ljudproduktion. Så det korta svaret på frågan är nej.
– Vi har googlat och testat oss fram. Jag jobbar ju med politisk kommunikation och Emma som politisk kommunikatör så det är klart att vi har en förståelse för hur man gör kommunikation på olika sätt, säger han.
– Det är inte någon jättestor skillnad på ljud och text utan handlar om att kommunicera fram ett budskap, säger Emma Åstrand.

Lekt med idéer

De säger de haft kul och lekt med idéer. De tar bilderna som exempel och säger att de egentligen hade helt andra idéer fram till strax innan fotograferingen då den här idéen med den pistagegröna bakgrunden dök upp.
– Vi har hela tiden haft en ganska, det låter klyschigt men, dynamisk arbetsprocess, säger Tobias Holmberg.
Tanken bakom bilderna är att Pionjärerna-berättelsen börjar 1983 och att 80-talet skulle synas i bilderna. Men som riktigt bra bilder går det att föra långt mer djupgående resonemang om dem.
– Vi ville sätta funkisen i en position där den inte får synas. Vi erfar ju hela tiden att våra kroppar är politiska. Bara att vi existerar är ju en politisk aktion och vad händer då när man tar bilder med uttryck som inte brukar representeras? säger Emma Åstrand och Tobias Holmberg fortsätter:
– I podden pratar vi ju också om Försäkringskassan, om omprövningar, om att sminka sig och om att forma sin identitet, men också det basala i assistansen, att klä på eller av sig, så det finns också en sådan dimension om man vill spåna på det.

Förstå sin historia

Båda pratar om vikten av att förstå sin historia och att det är ett nödvändigt bidrag när man bygger sin identitet.
– Det känns lite som att ha det här samtalet med sin gamla morfar som man kanske borde ha haft tidigare men alltid skjutit upp. För att vi ska kunna ta oss an framtiden är det viktigt att vi förstår vår historia. Förstår man inte den så är det som att börja från noll hela tiden och då kommer man inte mycket längre, säger Tobias Holmberg.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.