NYHETSBREV: april 2020 – Personlig assistans föredöme för alla insatser

I tre intervjuer med tongivande företrädare för independent living och personlig assistans – Jonas Franksson, Annika Taesler och Ola Linder – tränger vi in i meningen med artikel 19.
Dessutom en efterlysning på berättelser om kränkande behovsbedömningar!


Jonas Franksson, närbild

Motsatsen till independent living är paternalism

Att låta alla få personlig assistans-liknande insatser, det vill säga ha rätt att bestämma vem man får stödet av, när, hur, var och med vad, skulle inte kosta nämnvärt mycket mer än vad det gör idag. Det säger STIL-ordförande Jonas Franksson i den här intervjun.


Annika Taesler närbild snett uppifrån.

Rollen som rörelsens ansikte utåt

Annika Taesler kan som få sätta ord på innebörden av att ha en normbrytande funktionalitet och personlig assistans. På ett lättillgängligt sätt sprider hon det till den breda allmänheten. Hur ser hon på att hon blivit rörelsens kanske främsta ansikte utåt?


Ola Linder

Ola Linder på Assistanskoll

“Artikel 19 sätter fingret på något så fundamentalt som att vara en del av samhällets gemenskap, att alla ska få vara sina bästa jag, bidra efter förmåga, utvecklas och samtidigt få stöd när det behövs”. Det säger Ola Linder, projektledare för Artikel 19 som verktyg, projektet som granskar hur artikeln efterlevs i Sverige.


Digitaklocka stoppur 12:31

Berätta anonymt om kränkande behovsbedömningar!

Det kan vara svårt att tala om de kränkningar man utsätts för vid behovsbedömningar vid ansökningar om personlig assistans. Tystnaden kring frågorna ger en indirekt skev bild av något som är mer eller mindre livsavgörande för många.


Jamie Bolling - Independent Living Institute

Stoppa SKR:s förslag!

SKR, Sveriges kommuner och regioner, har föreslagit att beslut om insatser enligt SoL och LSS, ska kunna stoppas om kommunerna inte har personal för att genomföra dem. Independent Living Institute, ILI, liksom resten av rörelsen, protesterar. Idag har Lena Hallengren sagt i en intervju med Assistanskoll att ingen lagändring planeras.


FN-flaggan

Acceptera rekommendationerna!

Sveriges efterlevnad av de mänskliga rättigheterna granskas regelbundet inom ramen för FN:s Universal Periodic Review (UPR). FNs medlemmar granskar en stat i taget och lämnar rekommendationer. I ett gemensamt yttrande uppmanar nu Independent Living Institute och en rad andra organisationer regeringen att acceptera de flesta av de totalt 300 rekommendationer Sverige fått.


9 ikoner för funktionsnedsättningar

COVID-19: ’Social distancing’ And The Right To Access To Society For All

Artikel 19 som verktygs expertkonsult Anna Bruce, Raoul Wallenberg-institutet, RWI, har tillsammans med Per-Olof Hedvall, Certec, Institution för designvetenskaper på Lunds Tekniska Högskola, skrivit en artikel om social distansering i Coronatider.


Med lagen som verktyg håller digitalt årsmöte Onsdagen den 27 maj klockan 18.00 – 20.00

Meddelande från föreningen:

På grund av smittorisken  har styrelsen beslutat att hålla kommande årsmötet digitalt. Vi kommer använda oss av mötesverktyget Zoom. Medlemmar kan närvara via internet – antingen genom sin ordinarie webbrowser eller genom att ladda ner en app. Det går också att delta på årsmötet genom telefonsamtal men då utan bild.
Vi kommer skicka ut ett mejl med instruktioner om hur du gör för att delta på årsmötet någon vecka innan det är dags. Då får du också möteshandlingarna.
Medlemmar kan motionera till årsmötet. Motioner ska vara styrelsen tillhanda senast onsdagen den 13 maj. Skicka din motion till info@mlsv.se
Har du inte fått en kallelse till din e-post? Inga problem. Du behöver bara betala in din medlemsavgift för 2020. Läs hur under rubriken ”medlemskap i föreningen” alternativt ”stödmedlemmar” nedan.