Berättelser om kränkande behovsbedömningar efterlyses!

Vi vet att det sker många integritetskränkande behovsbedömningar vid ansökningar om personlig assistans runt om i landet. Vi vet också att det kan vara svårt att berätta om dessa och att allmänheten hålls omedveten om dess existens. Tystnaden kring frågorna ger därför indirekt en skev bild om något som är mer eller mindre livsavgörande för många. 

Vi vill få stopp på integritetskränkande behovsbedömningar i ansökningar om personlig assistans. Därför vill vi öppna en kanal med möjligheten att vittna om sådana kränkningar. 

Vi samlar in och uppmärksammar berättelser som belyser konsekvenserna av kommuners och Försäkringskassans metoder vid behovsbedömningar. 

Vi söker personer som ansökt personlig assistans och gått igenom en integritetskränkande behovsbedömning. Särskilt intressant är om det har ingått hembesök, onödiga eller integritetskänsliga frågor, ifrågasättande av personliga val som är kränkande till sin natur och som har upplevts kränkande av sökanden.

Vi efterlyser berättelser kring:

  1. Upplevelser av integritetskränkande behovsbedömningar.
  2. Integritetskränkande behovsbedömningar som inte ledde till beviljad assistans.
  3. Onödig integritetskränkande behovsbedömning i omprövning vid oförändrade  behov.
  4. Ifrågasättande av livsstil, exempelvis om politiskt/ideellt engagemang, att bo i egen lägenhet, med vem man vill bo, fritidsintressen, arbete, studier m.m.
  5. Om du har du vägrat lämna information som är integritetskränkande att lämna ut, och det har lett till nekad assistans eller beviljande i mindre omfattning än om du hade lämnat uppgiften.
  6. Vi är också öppna för att ta emot integritetskränkande formuleringar i beslutsmaterial.

Du bestämmer givetvis vad du vill dela med dig av, antingen via mejl eller muntligt. Materialet är tänkt att forma och bli en del av en eller flera artiklar där du givetvis är anonym. Vi ser till att berättelserna eller materialet som presenteras i artiklarna ej går att spåra till dig och delar det inte vidare till någon annan. Vi vill att du ska känna dig trygg med att gå ut med din berättelse och göra din röst hörd. Läs mer i vår integritetspolicy om hur vi hanterar personuppgifter.

Vi tar emot berättelser till och med den 25 maj 2020

Artikel 19 som verktyg är ett projekt finansierat av Arvsfonden för att upplysa människor om sina rättigheter och bedöma graden av genomförande av rättigheterna i Sverige. 

Nora Eklöv, projektambassadör

Erik Tillander, journalist på Assistanskoll och Artikel 19 som verktyg 

Ola Linder, jurist och projektledare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.