Med anledning av att demokratin fyller 100 år fick ett av våra samarbetsprojekt, Ge makten vidare, besök av Förste vice talman Åsa Lindestam. På mötet fick hon träffa personer ur målgruppen och de diskuterade bland annat ekonomiska orättvisor, problem med god man-skapet och svårigheter att rösta.
Med anledning av demokratins 100-års-firande gör någon av talmännen ett besök i alla svenska län där de träffar aktörer som arbetar med demokratifrågor. När Förste vice talman Åsa Lindestam var i Uppsala förra lördagen besökte hon ett av våra samarbetsprojekt, Ge Makten Vidare. Med på mötet var också Uppsala läns landshövding Göran Enander och kommunalrådet Mohamad Hassan.
Ge makten vidare
Ge makten vidare drivs av FUB Uppsala med medel från Arvsfonden. Syftet är att ge personer med intellektuella funktionsnedsättningar, IF, större makt och inflytande. Mötet var upplagt som ett samtal mellan gästerna och tio personer från projektets målgrupp: Charlie Moberg, Bo Nahlbom, Veronica Wallin, Therese Wappsell, Johanna Lindbom, Daniel Johansson, Eleonor Belin, Mikael Andersson, Filip Backström och Romadi Assefaw, som alla arbetar med projektet.
Delaktighetsmodellen för att jämna ut maktförhållandet
För att jämna ut maktförhållandet mellan parterna använde de en så kallad strukturerad samtalsmodell, inspirerat av delaktighetsmodellen, eller som de skriver på projektets Facebookssida: ”eftersom våra gäster har mer makt än oss så måste de anpassa sig till oss för att samtalet ska bli jämlikt”. Delaktigehetsmodellen, som utarbetats som ett arvsfondsprojekt i Skåne, utgår ifrån ett ”ojämnt maktförhållande” vilket i sin tur kräver samtalsledare, i det här fallet Pia Ek och Magnus Lindén som arbetar i Ge makten vidare och Lotte Sederholm som är projektledare
– Om vi ska fira demokratins 100-årsjubileum och prata om demokrati måste vi förstå varandra. Ett samtal måste utgå ifrån ett jämlikt förhållande, sade Lotte Sederholm.
”Vi firar demokratins 30-årsjubileum”
Att demokratin fyller 100 år kan för övrigt diskuteras. Det var nämligen först 1989 som begreppet omyndig togs bort och faktiskt alla över 18 i Sverige år fick rösträtt, inklusive just personer med IF, något som Magnus Lindén tog upp:
– Så vi firar inte demokratins 100-års-jubileum här idag, utan demokratins 30-års-jubileum.
Osäkerhet kring röstning
Just frågan om röstningen blev en av de frågor som diskuterades mest på mötet och det blev tydligt att det finns en rad olika hinder att rösta. Bland annat finns inte anpassad information och att röstsedlarna är små och svåra att läsa texten på. Två personer i projektet, Johanna Lindbom och Daniel Johansson, har varit demokratiambassadörer i Uppsala kommun och varit ute i dagliga verksamheter och pratat om hur viktigt det är att rösta. De mötte då en stor osäkerhet. Johanna Lindbom sade att många inte vet hur man gör:
– Många som har LSS-beslut är inte ens medvetna om att de har rätt att rösta. En fråga som vi fick var hur mycket det kostar att rösta…
Åsa Lindestam, förste vice talman, uppmanade personerna i projektet att vara mera aktiva för att få en förändring:
– Det finns en valmyndighet i varje kommun och det är upp till den att bestämma hur det ska se ut. Men man kan påverka, ni måste prata med dem.
Andra frågor som togs upp
Annat som togs upp på mötet var den ekonomiska ojämlikheten som gör det svårt att utöva demokratiska rättigheter och att kunna delta i samhället på samma villkor som andra. Man pratade också om problem med god man och förvaltarskap och det digitala utanförskapet. Johanna Lindbom tog upp det missvisande med ordet sjukersättning.
– Jag är ju inte sjuk för att jag har en funktionsnedsättning. Jag har försökt få Försäkringskassan att ändra på det ordet men de svarar att det är riksdagens sak att ändra på. Men hur ska jag komma åt riksdagen?
Inbjudna till riksdagen
Mötet avslutades med att Åsa Lindestam sade att de nog ”behöver varandra” och bjöd projektet till riksdagen ”så kan jag visa er hur det går till där och ni kan få en rundvandring”.
Lotte Sederholm svarade att de redan varit där med projektet:
– Men vi kommer gärna igen och med föreläsningar och inspel i olika frågor.