NYHETSBREV: januari 2021 – Ett viktigt steg mot ett MR-institut

Det samlade budskapet i det här nyhetsbrevet är att fortsätta uppmärksamma och sprida medvetenhet om Funktionsrättskonventionen; ”att tjata”, som Janna Olzon, kommunikatör på DHR, säger. Sven Aivert, konventionens kanske bäste vän, gjorde det och andra följer hans spår.
Att regeringen nu skickat ett förslag om ett MR-institut till lagrådet kanske är ett tecken på att tjatet lönar sig?

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen framför en svensk flagga på en presskonferens.

Remiss till lagrådet om MR-institut

Om allt vill sig väl kan nu även Sverige få ett institut, en ny myndighet som ska bevaka frågor om mänskliga rättigheter, från januari nästa år. Det utlovas bland annat en oberoende mekanism som ska bevaka att FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning följs.

Desideria Jungelin Foto: Emil ErdtmanJennifer Jungelin Foto: Emil Erdtman

Berättelser om webbtillgänglighet i Coronatider

”Jag får skuldkänslor av att hela tiden behöva be mina anhöriga och lärare om extra hjälp och stöd. Det leder till att jag inte alltid ber om den hjälp jag skulle behöva.” Det säger en av de fem ungdomar som Desideria Jungelin intervjuat om bristande webbtillgänglighet på högre utbildningar och i kontakter med myndigheter.

Vems Val podcast logotyp men utan text utan bara med symbolen för lud ur högtalare och Lagen som verktygs-mannen

Nora Eklöv i Vems val?

I vår podcast Vems val? avsnitt 8 uppmanar Nora Eklöv ”oss som har koll på rättigheterna” att använda och synliggöra dem ”så rättigheterna får kraft att slå igenom”. Nora Eklöv, funktionsrättsaktivist och ambassadör i vårt projekt, berättar om hennes kamp för att få personlig assistans.

Närbild på en leende Sven Aivert på torsdagsaktionen sista oktober 2019.

”Otroligt kompromisslös och rakt på sak”

I oktober förra året lämnade Sven Aivert oss. Vi lät tre personer som stått Sven nära berätta om sin relation till honom: Gun-Britt Alfredson, som varit gift med honom, Mats Larsson, vän och IT-support och Jonas Franksson som arbetade med Sven Aivert bland annat i kampen för att göra Funktionsrättskonventionen till lag.

 

Thomas Juneborg, STIL Jönköpinga, i röd tröja.

Rädslan alltid närvarande

Thomas Juneborg, STIL, berättar att han var övertygad om att LSS-lagstiftningen när den kom skulle leva upp till Funktionsrättskonventionen. Men begreppen ”leva som andra, leva ett själbestämt liv och goda levnadsvillkor, skulle visa sig ge utrymme till  tolkning han inte kunde förutse.

Ikon för artikel 19
Artikel 19

Ikoner för artiklarna i konventionen

Janna Olzon, nu på DHR, har under många år jobbat som kommunikatör i olika funktionsrättsorganisationer och intresserat sig för hur man skapar medvetenhet om rättigheter. Hon säger att tanken med ikonerna är att snabbt väcka ett intresse för konventionen och att se kopplingen till Agenda 2030.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.