NYHETSBREV: Januari 2020 – ”Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning osynligt”

NPF, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, exempelvis autism och ADHD, är en osynlig funktionsnedsättning och som sällan lyfts i independent-living-sammanhang. Vårt samarbete med Egenmaktgruppen i Partille är tänkt att ändra på det. I övrigt: två seminarier, ny intervju med Nora Eklöv och FN:s medlemsstater rekommenderar Sverige att införa en oberoende MR-institution.

Mim Sörensson

Fastna inte i dina känslor!
Egenmaktsgruppen i Partille tillför vårt projekt mycket information om hur Sverige inte lever upp till kraven i artikel 19 för personer med NPF, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Vi har intervjuat studiecirkelledaren Mim Sörensson.

Post-it-lappar, med texter om självbestämmande och delaktighet klistrade på ett papper.

En hinderbana mellan hemmet och det man ska göra
”Dålig tillgänglighet för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning tas inte på allvar. Tillgänglig kollektivtrafik handlar inte bara om att kunna komma fram med rullstol.” Så säger en av deltagarna i Egenmaktsgruppen i Partille. Läs Mari Siilsalus rapport från hennes möten med Egenmaktsgruppen.

Nora sitter i STIL:s lilla konferensrum.

Ett ”normalt liv” tre dagar i veckan
Tre dagar i veckan kan Nora Eklöv jobba heltid och bo hemma i sin lägenhet. Resten av veckan måste hon bo hemma oss sina föräldrar, utan assistans. Nu har Nora överklagat Farsta Stadsdels beslut till Kammarrätten. Det blir hennes femte överklagan.

Launsh för essän om artikel 19, 200127. Panel om torsdagaktionen: Sven Aivert, Hanna Öfors och Jonas Franksson.

”Inför en MR-institution”
Samma dag som Artikel 19 som verktyg hade ett seminarium om Funktionsrättskonventionen sändes den konstruktiva dialogen med Sverige som svarande. Den går ut på att FNs medlemsstater ger Sverige rekommendationer om mänskliga rättigheter. Medlemsstaterna manade Sverige bland annat att införa en oberoende institution för mänskliga rättigheter.

självbestämmande universell utformning

Universell utformning – en process för att uppnå tillgänglighet
Artikel 19 som verktyg anordnade tillsammans med Funktionsrätts Sveriges projekt Rätt från början ett seminarium om universell utformning. Rätt från början presenterade en rapport om universell utformning i Sverige just nu och Emil Erdtman läckte en del från sin kommande doktorsavhandling. Bilden ovan är Emil Erdtmans montage och länken går till Tor Gustavssons referat.

Marie Sépulchre

Funktionsrättsaktivisterna driver en medborgarrättskamp
Många av de artiklar som publiceras i ILI:s flaggskepp Assistanskoll berör förstås rättigheter enligt Artikel 19. Vi vill speciellt puffa för intervjun med Marie Sépulchre som skrivit avhandlingen ”Detta är inte medborgarskap”. Hon säger att hon ser många likheter med andra medborgarrörelser…