KONFERENS 30 MAJ: USING THE LAW AS A TOOL

  • IN ENGLISH
  • Tid: 30 maj kl 9-17
  • Plats: Bolinderssalen, Bolinders Kafé och Konferens, Bolinders plan 1 (nära Stockholms Centralstation, följ Klarabergsviadukten över till Kungsholmen)
  • Språk: engelska
  • PRESSMEDDELANDE

Det finns många fina lagar och människorättskonventioner – till exempel den svenska diskrimineringslagen där bristande tillgänglighet skrevs in 2015 och FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, som Sverige åtagit sig att följa. Men för att rättigheterna ska bli verklighet och diskrimineringen i arbetslivet, i kollektivtrafiken och affärer mm ska upphöra krävs att många anmäler och att fler driver fall till domstol som genom vägledande domar kan förtydliga vad rättigheterna innebär i praktiken.

Civilsamhällets organisationer har drivit fram nämnda lag och konvention, men behöver bli bättre på att driva fall rättsligt. Föreningen Med lagen som verktyg och stiftelsen Independent Living Institutes (IL) projekt Lagen som verktyg utbildar civilsamhället i sådan strategisk processföring och analyserar den rättspraxis som nu sakta men säkert växer fram. Vara kommun har till exempel tvingats betala 75 000 kr till en elev – på grund av bristande tillgänglighet.

IL-rörelsen inspirerades av 60-talets medborgarrättsrörelse som med målet Brown versus Board of Education fick stopp på separata skolor – en dom som förändrade hela det amerikanska samhället och påverkade en hel värld. När funktionshinderaktivisten Judith Heuman nekades lärarexamen gick hon till domstol där hon vann. En annan av Independent living-rörelsens grundare, Adolf Ratzka, flyttade till Sverige och vann bl a en lång rättslig kamp för att få bli adoptivförälder. År 1993 – samma år som lagen om stöd och service (personlig assistans mm) till personer med omfattande funktionsnedsättning antogs – grundade han Independent Living Institute som länge drivit Anmälningstjänsten för att fler ska anmäla bristande tillgänglighet till DO och kommunernas byggnadsnämnder.

Independent Living Institute firar sina första 25 år med en internationell konferens om hur funktionshinderrörelsen och engagerade jurister kan samarbeta i strategisk processföring. Under veckan medverkar gäster från de nordiska länderna samt länder som Bulgarien, Israel, USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Förmiddagen har fokus på civilsamhällets roll – särskilt i de nordiska länderna – och eftermiddagen på hinder och möjligheter med olika juridiska verktyg och hur samarbetet kan stärkas mellan jurister och civilsamhälle.

Konferens 30 maj kl 9-17

Konferensen är på engelska och hålls i Bolinderssalen, Bolinders plan 1 nära Stockholm C kl. Journalister är välkomna (meddela gärna emil@independentliving.org innan). Mer info på svenska och engelska. Moderator är Paul Lappalainen – svensk och amerikansk jurist med karriär på DO och som statlig utredare till Det blågula glashuset, nu doktorand i juridik om diskrimineringsrätt i Sverige, USA, Kanada och Storbritannien, sedan 2004 vetenskaplig rådgivare till UNESCO’s European Coalition of Cities Against Racism och pionjär inom ILI:s projekt Lagen som verktyg.

Session 1: 9.20 – 10.00 Varför arbeta med lagen som verktyg mot diskriminering?

– om hur man kan använda lagen som verktyg för att motverka diskriminering av personer med funktionsnedsättning, fördelarna med strategisk processföring och betydelsen av praxis.

  • Introduktion av Adolf Ratzka – ledare inom Independent Living-rörelsen, fil dr vid KTH och professor i Costa Rica,  förgrundsgestalt för assistansreformen i Sverige och grundare av assistanskooperativet STIL, European Network on Independent Living and Independent Living Institute.
  • Abbas Abbas, människorättsjurist från Nasaret som 2005 grundade AlManarah (Fyren), som stöder israeliska araber med funktionsnedsättning med rådgivning och processföring, har mottagit Arabic Award och ZeroProject Award, rådgivare till FN-organet ECOSOC.
  • Sid Wolinsky, medgrundare av Disability Rights Advocates, USA – en byrå som sedan 70-talet vunnit hundratals mål om tillgänglighet och stöd till personer med funktionsnedsättning, grundare av flera public interest law firms, bl a i Ungern,

Session 2: 10.30 – 12.00 Diskrimineringsskydd och civilsamhällets processföring i Norden

– villkoren för skydd av rättigheter och god exempel på strategisk processföring inom nordiska civilsamhällen.

  • Introduktion av Gerard Quinn – juridikprofessor och ledare för Centre for Disability Law & Policy i Irland, knuten till Raoul Wallenberg-institutet, en av ”arkitekterna” bakom FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, expert på civilsamhällesmedverkan, intersektionalitet mm.
  • Ola Linder, svensk jurist inom projektet Lagen som verktyg på Independent Living Institute.
  • Katrin Oddsdottir, isländsk jurist från den centrala funktionshinderorganisationen, byrån Rettur och den egna barnrättsorganisation Réttindi barna samt ledare för Icelandic Constitution Society.
  • Jukka Kumpuvuori, finsk jurist med egen byrå som sedan 2010 driver hundratals fall som rör funktionsnedsättning, många fall pro bono, driver fall i Europadomstolen och hos FN:s funktionsrättskommitté.
  • Berit Vegheim, norsk funktionshinderaktivist från stiftelsen Stop Diskrimineringen and Menneskerettsalliansen, statlig utredare, feminist och drivande inom hatbrottsfrågor.

Lunch där ett 25-årsfirande sker ca 12.30

SESSION 3 13.30 -14.45 De juridiska verktygen

-Strategisk processföring med hjälp av nationell lag och internationella regleringar – hinder för tillgång till rättvisa och hur de kan övervinnas.

  • Introduktion av Lena Svenaeus, expert på arbetsrätt och tidigare domare samt JämO, nu forskare i rättssociologi vid Lunds universitet och flitig debattör i diskrimineringfrågor.
  • Kapka Panayotova, bulgarisk funktionshinderaktivist som arbetat i stora delar av östra Europa – drev ett rättsfall om bristande tillgänglighet mot Sofia stad.
  • Fredrik Bergman, jurist och chef för Centrum för rättvisa, som framgångsrikt driver rättsprocesser om enskildas fri- och rättigheter.

SESSION 4 15.15 – 16.30 Effektiva koalitioner

-om hur jurister, funktionshinderrörelsen och lärosäten kan samarbeta för att motverka diskriminering och förändra samhället?

  • Introduktion av Annika Jyrwall Åkerberg – prisbelönt människorättsjurist på Civil Rights Defenders där hon arbetar med frågor om tvångsvård och frihetsberövande, författare till boken Diskriminering på grund av funktionsnedsättning.
  • Ulrika Westerlund – journalist med erfarenhet från tidskriften Bang, Levande historia mm, drev som ordförande för RFSL framgångsrikt strategisk processföring mot tvångssterilisering av transpersoner, statlig utredare till ”Transpersoner i Sverige. Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor”.
  • Sid Wolinsky med flera

Sammanfattning av dagen av funktionshinderaktivisten Susanne Berg

Information på engelska

https://lagensomverktyg.se/2017/lawasatool2018/ finns programmet, talarpresentationer och artiklar om diskrimineringsrätten i Norden och civilsamhällets roll för diskrimineringsrättens utveckling.

Andra aktiviteter på ILI, Storforsplan 36:10tr, Farsta.

28 och 29 maj kl 10-16: ”Match” i samarbete med International  Initiative for Disability Leadership

Tvådagars workshop med erfarenhetsutbyte mellan deltagare från alla världens hörn, leds av ILI:s verksamhetsledare Jamie Bolling, tidigare direktor för The European Network on Independent Living (ENIL).

31 maj kl 10-13: Nätverksmöte för Disability Rights Defenders Network

Ett första möte för nystartat nätverk lett av Adolf Ratzka och med medverkan av Gerard Quinn och Sid Wolinsky m fl.

Sponsorer

    •   Nordens välfärdscenter
    •   Bente Skansgårds minnesfond, ULOBA
    •   STIL Stiftarna av Independent Living i Sverige
    •   ENIL European network for independent living
MLSV logo är en ideell förening som utreder och driver diskrimineringsfall Swish Stöd rättsprocesserna via swish 123 063 01 94

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.