Utredning med syfte att stärka assistansen

På ett webbinarium anordnat av Funktionsrätt Sverige presenterade Tomas Agdalen utredningen Stärkt rätt till personlig assistans för stöd vid egenvård, vid tillsyn samt för barn. Tomas Agdalen är sekreterare i utredningen.

Tomas Agdalen presenterar utredningen om stärkt assistans på ett webbinarium.

Just nu är utredningen i färd med att samla information och manade de medverkande att mata utredningen med material:
– Det är viktigt för oss att få argument. En utredning lever på sina argument. Vad vi kan föreslå är ganska öppet med utgångspunkt från att stärka assistansen. Vi känner inte riktigt att vi har några begränsningar, sade Tomas Agdalen.

Tre huvuduppdrag

Utredningen har i huvudsak tre arbetsuppgifter:

  • Föreslå hur personlig assistans kan lämnas för stöd för åtgärder av hälso- och sjukvårdskaraktär
  • Föreslå hur rätten till personlig assistans för behov av tillsyn kan stärkas
  • Undersöka om omfattningen av föräldraansvaret bör regleras på ett tydligare sätt så att barnens rätt till personlig assistans stärks och kan ges på ett ändamålsenligt och tydligt sätt

Föräldraansvar trots att barnet blivit vuxen

Tomas Agdalen sade att de ska hitta ett system för att det ska bli lättare att förstå vad föräldraansvaret innebär och vad som ska ingå så att det blir lättare att tillämpa jämfört med hur det är idag. Flera deltagare i webbinariet tog upp att föräldraansvaret används som argument att neka någon assistans trots att barnet blivit vuxen.

Många oklarheter angående egenvården

Problemen med egenvård handlar mycket om oklarheter kring gränsdragningar. Ett annat problem är att egenvårdsåtgärder inte beviljar tid åt för assistans innebär att personer med mycket stora behov inte får någon personlig assistans över huvud taget.

Skeptiska till begreppet tillsyn

Även problemen med Rätten till personlig assistans för behov av tillsyn handlar delvis om en grupp personer som inte får assistans trots mycket stora behov. Problemet bottnar i domen från 2015 som fastslog att det så kallade femte grundläggande behovet (Annan hjälp som förutsätter ingående kunskap) enbart ska beviljas vid psykiska funktionsnedsättningar.

Funktionsrättsrörelsen positiv

Funktionsrättsrörelsen har hittills varit positiv till utredningen, något Mikael Klein, politisk chef på Funktionsrätt Sverige och som själv sitter med i utredningens expertgrupp, också uttryckte under webbinariet.
– Direktiven till utredningen är mycket mer positivt skrivna jämfört med den förra stora LSS-utredningen. Det handlar mycket om att förstärka rätten till personlig assistans, sade han.

Läs ett längre referat på assistanskoll. Webbinariet filmades och ska så småningom läggas ut på Funktionsrätt Sveriges youtubekanal. Vid tiden för publicering av den här artikeln hade den dock ännu inte lagts ut där.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.