NYHETSBREV: oktober 2020 – Ett steg mot ett samhälle för alla

”Tänk att t.ex. banker måste tänka på att personer med funktionsnedsättning existerar och att bankerna riskerar att åka ut från marknaden om de inte följer de här bestämmelserna.” Det är Mia Ahlgrens ord från vårt webbinarium om Tillgänglighetsdirektivet. I Övrigt: Nora Eklöv vann i kammarrätten, intervju med Attention och rapport från samarbetet med RFSL-gruppen Jag är författaren.


EU-loggan

Rapport från vår workshop om Tillgänglighetsdirektivet

Tillgänglighetsdirektivet, som innebär att det ställs gemensamma krav på tillgänglighet för vissa varor och tjänster i hela EU, antogs våren 2019. En särskild utredare har tillsatts för att analysera hur svensk rätt förhåller sig till direktivet. Vilka krav ska funktonsrättsrörelsen ställa?


Närbild på Nora Eklöv då hor sitter i STILS:s lilla konferensrum.

Kammarrättens dom: assistans under hela arbetsdagen

Nora Eklöv vann i kammarrätten. Det är förstås en glädjande nyhet men än råder en osäkerhet om stadsdelen kommer att överklaga domen och om vad Nora Eklöv själv kommer att få ut av domen nu när hon studerar.


attentionlogga

Intervju med Attention om fördomar och brister i skolan

Försvarsmakten har stämts för att ungdomar med Aspergers syndrom, utan individuell prövning, nekas militärtjänstgöring. Samtidigt som lärare och föräldrar anmält en av Nytidas resursskolor för stora brister. Intervju med Ann-Kristin Sandberg, Attention, som företräder personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.


Teckning med färgkritor. Ett hjärta i regnbågsfärger, med armar, ben, ögon etc.

Insikter i begreppet intersektionalitet

Mari Siilsalu har haft workshops med RFSL-projektet Jag är författaren – ett projekt som RFSL Stockholm drivit och som riktades till hbtq-personer som bor i gruppbostad och/eller jobbar i en daglig verksamhet.  Artikel 19 som verktyg gjorde viktiga insikter om intersektionalitet.


Workshops med DRW!

Independent Living Institutes projekt Disabled Refugees Welcome bjuder in till konferens och flera spännande workshops den 26 november. Följ länken för detaljer, program och anmälan. https://disabledrefugeeswelcome.se/2020/10/inbjudan-till-slutkonferens-pa-zoom-disabled-refugees-welcome-konferens-med-7-spannande-workshops/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.