Den 24 november höll projektet Lagen som verktyg en konferens om hur strategisk processföring kan användas för att stärka diskrimineringsskyddet för personer med funktionsnedsättning och implementera funktionsrättskonventionen (CRPD) i Sverige.
Konferensen inleddes av Adolf Ratzka med orden: ”Sverige är en välfärdsstat, men vi har fortfarande andra klassens medborgare. Det finns diskriminering. Det vill vi ändra på”. Paul Lappalainen konstaterade vidare att det är en myt att lagar är normativa. ”Resultat genom domstolspraxis behövs”, sa han.
Konferensens två huvudtalare var Sid Wolinsky, en av grundarna till Disability Rights Advocates, en organisation som drivit rättsutvecklingen framåt och stärkt skyddet mot diskriminering som har samband med funktionsnedsättning, samt Pat Kirkpatrick som talade om fundraising för att möjliggöra att rättsfall drivs i domstol.
Annika Jyrwall Åkerberg, jurist på Civil Rights Defenders, Susanne Berg, chef för politik och metod på STIL och Andrea Bondesson, jurist i projektet Från snack till verkstad, reflekterade över talarnas inlägg.
Susanne Berg underströk att svensk rätt drar rättsprocesser mot förlikning, vilket leder till bristande praxisformering. ”Nu är det dags att fullfölja stämningarna till domslut”, sa hon.
En film visades om det norska assistanskooperativet ULOBA:s framkomst och syfte. Filmen illustrerar hur kampen mot diskriminering som har samband med funktionsnedsättning och delaktighet är mänskliga rättigheter.
Den 25 november genomfördes två seminarier, det första på temat juristernas roll i tillämpningen av diskrimineringsskyddet. Adolf Ratzka och Paul Lappalainen inledde och professor Gerard Quinn, en av arkitekterna bakom Funktionsrättskonventionen, bidrog med ett förinspelat inlägg. Han underströk att juridiska och politiska processer är lika viktiga som rättigheterna i sig.
Sid Wolinsky berättade om strategisk processföring i praktiken och Pat Kirkpatrick pratade om vikten av innovativ fundraising för att driva långsiktigt hållbar juridisk verksamhet om diskrimineringsprocesser som har samband med funktionsnedsättning. Mai Greitz och Stellan Gärde reflekterade över talarnas inlägg.
Det andra seminariet hölls på Ersta Sköndal högskola och handlade om det civila samhällets roll i arbetet mot diskriminering och för att stärka de mänskliga rättigheterna i praktiken.
Gerard Quinn talade via ett videoklipp om CRPD och vikten av att civila samhället engagerar sig i juridiska processer för att motverka diskriminering. Han underströk att det utan civila samhället hade Funktionsrättskonventionen CRPD inte existerat.
Pat Krikpatrick pratade om finansieringsmodeller som inkluderar det civila samhället för diskrimineringsprocesser som har samband med funktionsnedsättning. Sid Wolinsky berättade om strategisk processföring i samarbete med civila samhället. Utan förankring i funktionshinderrörelsen kommer rätt fall som får stort genomslag inte att kunna drivas.
Lars Trägårdh och Adolf Ratzka samtalade avslutningsvis med Pat Kirkpatrick och Sid Wolinsky. ”Vi är inte bekväma med välgörenhetens återkomst i Sverige, men vi kommer se en strukturförskjutning som innebär stärkta möjligheter för det civila samhället,” sa Lars Trägårdh.