Ny ”torsdagsaktion” – Gör konventionen till lag

Igår, torsdag 26 september, inleddes aktionen Gör konventionen till lag på Mynttorget utanför riksdagshuset. Tanken är att funktionshinderrörelsen ska upprepa aktionen varje torsdag eftermiddag, precis som då rörelsen kämpade för att få till en tillgänglighetslagstiftning mellan 2011 och 2014.

Igår, torsdag 26 september, inleddes aktionen Gör konventionen till lag på Mynttorget utanför riksdagshuset. Tanken är att funktionshinderrörelsen ska upprepa aktionen varje torsdag eftermiddag, precis som då rörelsen kämpade för att få till en tillgänglighetslagstiftning mellan 2011 och 2014.

Torsdagsaktionen flygblad

Jonas Franksson, ordförande på STIL, säger att de gärna ser att funktionshinderrörelsen blir mer aktivistisk. Så i ”Greta Thunberg och den förra torsdagsaktionens anda” vill nu STIL tillsammans med Förbundet Unga Rörelsehindrade och Aktionsgruppen Marschen för funktionshindrades mänskliga rättigheter i samhället, förmå riksdag och regering att göra FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning till svensk lag.
– Barnkonventionen blir svensk lag från och med årsskiftet och när man valt att göra en av konventionerna till lag så måste man även göra det med alla andra, säger Jonas Franksson och fortsätter:
– Det här är inte bara vad jag tycker utan det är så regelverket ser ut, man får inte ställa konventioner över varandra. Alla konventionerna väger lika tungt.

Nonchalant attityd bland politiker

Jonas Franksson, som skrivit en krönika på STIL:s hemsida om aktionen, säger att han är trött på den”nonchalanta attityden bland politiker” på funktionshinderområdet.
– Vi har haft tio år av nedskärningspolitik och som ironiskt nog startades när konventionen ratificerades. Det är ju så att om man väl har skrivit under får man inte ens backa i utveckling utan man måste hela tiden gå framåt så man har redan brutit mot konventionen i tio års tid. Det finns en politisk nonchalans på hela det här området. Det enda sättet att bryta den är att göra motstånd och hålla i. Vi kan inte tillåta dem att vara nonchalanta helt enkelt.

”Jobba långsiktigt och uthålligt”

Jonas Franksson tror att motståndet till att göra Funktionsrättskonventionen till svensk lag handlar om att det skulle vara förknippat med stora kostnader. Men Jonas Franksson tror att det mest handlar om att göra strukturella förändringar.
– Vi har så kortsiktiga politiskt tänk numer, där man bara tänker på nästa mandatperiod och då finns den här motviljan att göra större förändringar.
Förra torsdagsaktionen, för en tillgänglighetslagstiftning, slutade ju lyckligt. Hur bedömer du utsikterna den här gången?
– Utsikterna är goda om vi klarar att hålla i. Men vi måste komma ihåg att torsdagsaktionen förra gången inte var ett snabbt arbete. Det tog ju flera år. Det är det som är grunden, att jobba långsiktigt och uthålligt. Vi utgår ifrån att riksdag och regering ska göra konventionen till lag men vi vet ju också att det finns en seghet när det gäller frågor på det funktionshinderpolitiska området.
Är du nöjd med premiären?
– Jag är faktiskt väldigt nöjd med premiären. När vi gör våra aktioner i funktionshinderrörelsen tar det i regel över en månads tid att planera och diskutera fram och tillbaka. Den här gången tog det bara några dagar och ändå var vi åtminstone tjugo personer. Så det var väldigt bra uppslutning på väldigt kort tid.

 

Text & bild: Erik Tillander

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.